Progressistes per les Illes Balears

Progressistes per les Illes Balears SOC/POLÍT Coalició electoral que es presentà a les Illes Balears a les eleccions generals del 14 de març de 2004, tot i que de manera desigual per illes.

A grans trets, la Federació PSM-Entesa Nacionalista, Esquerra Unida (EU), Els Verds (EV) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) signaren un acord genèric que es formulà de forma distinta a cada una de les illes Balears. Un procés de converses i negociacions va conduir a la formalització de la candidatura Progressistes per les Illes Balears, la tardor de 2003, amb l’objectiu de presentar una opció electoral que aglutinàs el nacionalisme progressista, l’esquerra alternativa i l’ecologisme polític per poder portar els partits que representen aquestos projectes, per primera vegada, al Congrés dels Diputats i al Senat. A més, hi havia un al·licient en l’increment del nombre d’escons per a les Illes Balears, que passà de 7 a 8, i es pensava que podria ser per a Progressistes per les Illes Balears.

En el cas de les eleccions al Congrés dels Diputats, a Eivissa i Formentera la coalició inclogué Esquerra Unida (EU), l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que acordaren que la persona que representaria Eivissa seria Marian Suárez Ferreiro, en el número 4 de la llista, i Maria Mayans Ferrer, de Formentera, en el número 8. La llista anava encapçalada per Nanda Ramon Tous (PSM). La mateixa aliança es plasmà per al Senat, amb la denominació de Progressistes per Eivissa i Formentera .

En el cas de Mallorca, la mateixa composició i la mateixa denominació es donaren per a la llista al Congrés que per a la del Senat. En canvi, en el cas de Menorca, Progressistes per les Illes Balears només es realitzà en la llista al Congrés; en el cas de les eleccions al Senat, cada partit presentà la seua pròpia candidatura.

Progressistes per les Illes Balears no aconseguí el seu objectiu d’obtenir una acta de diputada al Congrés. 40.289 vots (8,57%) obtengué la llista i Nanda Ramon no va ser diputada per uns milers de vots. A Eivissa, la llista al Congrés va arreplegar 2.136 vots (4,07%), a Formentera, 204 (6,85%) que sumen a les Illes Pitiüses 2.340 (5,46%).

Aquestos resultats es quedaven lluny dels del PP i PSOE, que es repartiren, a parts iguals, els vuit escons balears al Congrés dels Diputats. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments