Prats

Prats ONOM Cognom que ja apareix a Eivissa durant el s XIII representat per Bernat i Berenguer Prats. El primer l’any 1255 posseïa part d’una alqueria de Portmany i l’altre era també un dels propietaris del mateix quartó quan va morir Guillem de Montgrí, l’any 1273. Però es troben pocs indicis més d’aquest cognom abans de la primera meitat del s XVI i sembla que en aquell moment el portaven comptades persones i només una en condicions de propagar-lo: Francesc Prats, casat amb Úrsula Palerm i domiciliat a Portmany. De Francesc descendeixen totes les persones eivissenques que a partir de mitjan s XVI han portat el cognom Prats.

A partir de la fi d’aquell segle la proliferació del cognom fou extraordinària, però sembla que no va travessar les fronteres del quartó de Portmany fins a l’any 1645, en què Bernat Prats Cardona es va casar amb Magdalena Riquer i es va establir a Vila, on va iniciar una estirp de mariners. Poc després s’hi traslladaren els germans Francesc i Antoni Prats Ramon, els quals casant-se respectivament amb Elena i Caterina Cruanyes foren igualment origen d’una nombrosa descendència dedicada també a l’activitat marítima.

A la mateixa època s’hi va establir Nicolau Prats Costa, dit del Bosc (1628-1678), que es va casar amb Àngela Ventimilla Bofí, neboda del reverend Vicent Bofí, ardiaca de Sant Fructuós. Ascendí a l’estament de mà major i donà origen a la branca aristocràtica dels Prats anomenats de Ventimilla, el darrer membre de la qual fou el doctor en lleis Vicent Prats de Ventimilla Riambau (1716-1782).

Al llarg de no menys de dos segles els quatre esmentats i els seus descendents foren pràcticament els únics representants a Vila del cognom Prats, el qual d’altra banda durant el mateix espai de temps no va establir arrels estables en altres indrets de les Pitiüses situats fora del quartó de Portmany. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments