Prats, font d’en

Prats, font d’en TOPON Font situada a la vénda d’Atzaró, de la parròquia de Sant Carles de Peralta, municipi de Santa Eulària des Riu. És en un petit canal al vessant de llevant del puig d’Atzaró, en béns de can Prats.

A grans trets respon al model habitual de sistema de captació d’aigua adaptat tant al subministrament per al consum humà i l’abeurada del bestiar, com a la irrigació de les terrasses agrícoles dels nivells inferiors. S’arriba fins al fons de la font mitjançant l’habitual rasa esglaonada, que en aquest cas presenta la particularitat d’estar envoltada per un petit ampit i de tenir l’entrada en un lateral, formant un colze, quan el més habitual és l’accés recte.

Aquest ampit, a més de prevenir la caiguda en altura, sembla que complia la funció d’evitar l’entrada a la font de materials arrossegats per l’aigua d’escorrentia.

La galeria escalonada presenta un primer tram descobert, mentre que el final està cobert per una volta en baixada.

Aquesta volta apareix acabada amb un referit de morter de calç, sobre el qual hi ha unes pintures de traçat molt senzill fetes amb línies simples d’almànguena, amb motius geomètrics, que marquen les generatrius del perfil de la volta i uns traços oblics a manera d’espiga, així com el que semblen rosetes de sis puntes inscrites en un cercle. Aquestes pintures, que es troben molt malmeses pel deteriorament del referit de suport a causa de la humitat, d’altra banda consubstancial al mateix lloc on es troben, han estat en alguna ocasió objecte d’agressions vandàliques.

Una fibla obrada en maçoneria porta l’aigua del naixement que alimenta la font.

De l’arqueta que en constitueix el fons parteix una altra conducció subterrània, que du l’aigua a un safareig de regulació situat a certa distància, sobre les terrasses irrigades. Aquest safareig és de factura relativament recent, de grans dimensions i planta rectangular.

En un costat de la plaça, just devora la font, hi ha una pica redona de pedra de factura tosca. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments