Prats, Berenguer

Prats, Berenguer HIST Prevere, batxiller en decrets, rector de Vinaixa de les Garrigues, tramès l’any 1423 a Eivissa per efectuar una visita eclesiàstica en nom de l’arquebisbe de Tarragona, Dalmau Mur. Per a tal efecte, rebé el nomenament de vicari general del prelat a l’illa, tant en les qüestions espirituals com en les temporals, amb plenes facultats. Al document se li encomanava visitar “la vila i l’illa, tant en el cap com en els membres”, això és, havia de revisar els costums, entendre com a jutge en les causes criminals, confirmar, concedir o revocar gràcies i privilegis, proveir els beneficis vacants, supervisar la tasca dels oficials de la mitra (eclesiàstics i civils, a saber: batle i veguer), examinar els comptes, capbrevar les possessions i els drets a les Pitiüses i, finalment, rebre l’homenatge de fidelitat dels vassalls i pobladors de les seues partides.

De la seua tasca de revisió, començada el 24 de setembre d’aquell any, el notari Joan Pasqual aixecà unes meticuloses actes, conservades a l’Arxiu Històric de la Pabordia d’Eivissa; basant-s’hi, Joan Marí Cardona, al seu llibre Santa Maria d’Eivissa (1985), deixà un breu resum de l’activitat portada a terme a l’illa per aquest prevere. Amb les riques descripcions que s’hi ofereixen hom pot fer-se una bona idea de l’estat del temple parroquial de Santa Maria, de l’immoble i del que aleshores s’hi contenia; de la residència del seu rector o paborde ; d’altres béns de l’Església, tals com l’alqueria de Santa Maria i el seu ruïnós casament, i de l’Hospital de pobres i la seua nova capella de la Mare de Déu de Gràcia.

Així mateix, amb les sis determinacions que publicà i la inquisició que realitzà, hom pot assabentar-se de la situació del clergat local: l’organització, la celebració de la litúrgia, la pietat, les festes, els costums, la distribució d’almoines, etc.

Posà especial esment en l’activitat dels notaris sota autoritat episcopal, per evitar contractes usuraris i assegurar que aquestos professionals notificaven degudament les clàusules testamentàries amb llegats d’obra pia, de les quals es fa relació completa.

Com a representant del senyor feudal d’un terç de la vila i de tres quartes parts de la resta de les Pitiüses, abans de concloure la supervisió que se li havia encomanat, rebé l’homenatge de fidelitat dels seus vassalls en un solemne acte a la llotja nova de la plaça de la Torreta. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments