Port de Sant Miquel, torrent des

Port de Sant Miquel, torrent des GEO Curs irregular d’aigua del nord de l’illa d’Eivissa i que se situa al seu vessant NE. Compta amb una conca de 19,82 km2, cosa que el fa el més destacat del nord illenc.

Corre majoritàriament per terres de la vénda des Port, al poble de Sant Miquel de Balansat. També es coneix amb el nom de torrent de Sant Miquel i, antigament, com torrent de Balansat. La seua llera principal es forma per la confluència de diversos ramals que s’hi van incorporant. A la seua capçalera, s’hi afegeixen dos ramals: un és el torrent de sa Plana, que prové de la vénda de Rubió, passa per ses Planes, creua la carretera d’Eivissa a Sant Miquel, passa per s’Assut i acaba a la font de Besora; l’altre prové del puig d’en Serra, passa per la torre des Verger i acaba, també, a la font de Besora. Al seu pas per la carretera de Sant Joan a Sant Miquel, la llera es troba canalitzada. Més endavant, s’hi incorpora el torrent d’en Ferrer.

En el seu curs hi ha nombroses hortes amb safareigs als seus voltants, en alguns trams. És el cas dels horts de Sant Miquel, a ponent del torrent, al pas pel poble. Més endavant, s’hi incorporen més ramals. Quan arriba a un espai planer, apareixen hortes escalonades en feixes amb safareigs, on es fan cultius d’horta i secà. Aquest paisatge segueix fins arribar al nucli del Port de Sant Miquel.

Desemboca a la part de llevant de la platja del Port de Sant Miquel, lloc conegut com boca des Torrent o desembocadura des Gorg. Es troba canalitzat i un pontet per a vianants hi passa per damunt per connectar la platja amb un hotel. En el seu curs es troben nombroses fonts, com és el cas de la des Verger, de s’Assut (amb la immediata bassa de na Molina), de Besora, des Tur, d’en Ferrer, o la de s’Ermita (aigua que brolla d’una galeria excavada l’any 1705). A més, hi ha diversos horts, com el d’en Pardal (al Port), i diversos molins, com els d’en Ferrer i d’en Verdal. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments