Planells Costa, Antoni Toni Petit

Planells Costa, Antoni —Toni Petit— (Sant Miquel de Balansat 1936 — Eivissa 2003) CULT POP Va néixer a can Petit de Dalt, es Rubió, encara que d’infant va traslladar-se a viure a Vila amb la seua família.

Heretà aviat la passió per la música tradicional pitiüsa: del seu avi patern el gust per les castanyoles i del seu avi matern la passió per la flaüta i el tambor. Els anys cinquanta, i com a protagonista imprescindible d’una jove generació que agafava el relleu als veterans mestres sonadors de la primera meitat del s XX, i alumne avantatjat de Josep Planells “Pep Malalt” de Sant Jordi, aprengué de la mateixa manera que durant segles s’han transmès els coneixements musicals entre els sonadors pitiüsos: de forma oral i visual, sense cap partitura ni paper escrit, per observació directa i seguiment dels savis consells dels mestres sonadors.

Va posar dedicació i passió per aprendre, per interpretar i després per ensenyar, a més de la seua oïda i el seu sentit musical innat.

Són innombrables els alumnes que aprengueren a ballar i a sonar amb ell; destaquen de forma especial Miquel Serra, un dels fundadors de la Colla des Broll de Santa Eulària, i Carme Costa de la Colla des Pla de Vila, després de la Colla de Balansat, i que posteriorment fundà la Colla de Santa Gertrudis.

Els seus alumnes en destaquen la seua tasca desinteressada i compromesa per ensenyar i difondre els secrets del ball i la música tradicionals d’Eivissa i Formentera.

Toni Petit era capaç de magistrals interpretacions amb la flaüta i, encara que ell reconeixia la dificultat de la composició, es va atrevir a fer versions de composicions tradicionals, sense arribar a compondre.

Segons la periodista Eva Estévez, autora d’un perfil biogràfic, Toni Petit deia que “amb els tres forats d’una flaüta es pot fer una escala real... Tot depèn de la velocitat amb què es mouen els dits”.

També té paraules d’elogi cap a ell Toni d’en Planes, que en el seu llibre de memòries (2005) el recorda com un mestre del folklore pitiús i que, a més a més, sabia fer instruments musicals eivissencs i, com a bon ferrer que era, una vegada va arribar a fer una emprendada de coral i plata, a més de ser, segons ell, un dels millors sonadors coneguts.

Un moment i esdeveniment clau en la seua trajectòria va ser quan l’any 1969, amb l’entusiasme de Mn. Eugeni Sentí, capellà de Jesús, i la participació de Xico Bufí, Pep Fita, Joan Planes, Antoni Racó, Vicent Jordi, Maria de Formentera i sa Tabaqueta, es fundà la Colla des Pla de Vila de Jesús, que en aquella època va compartir protagonisme amb la Colla de Balansat, Aires de sa Talaia de Sant Josep i un grup de dones de Sant Antoni que també s’ajuntaven per fer ballades.

El 1972 la Colla des Pla de Vila es va desfer i es formà la Colla de Santa Maria des Puig d’en Valls, amb els Companyons d’Eivissa, Xico Bufí, Miquel Serra i el mateix Toni Petit.

El programa radiofònic de la Cope Es nostro camp, presentat per Maribel Torres, va gaudir en innombrables ocasions de la col·laboració de Toni Petit, amb les seues sonades, els seus poemes i l’explicació de records i anècdotes, a més de ser l’autor de la melodia del programa.

De tots els seus viatges i ballades recordava especialment el de Nova York l’any 1981 amb motiu de la celebració del dia de la Hispanitat.

Malauradament Toni Petit va passar els seus darrers dies afectat d’una greu malaltia respiratòria a l’Hospital-Residència Assistida de Cas Serres on, de tant en tant, rebia la visita d’alguns dels seus antics deixebles.

El març de 2003, en el marc de la celebració de les III Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses, celebrades al Consell Insular i organitzades per la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera, se li reté un senzill però emotiu homenatge, al qual ja no pogué assistir per la seua delicada salut.

La seua biografia, redactada per la periodista Eva Estévez, es va incloure en el llibre publicat el març de 2003 sobre les II Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses, dedicades al vestir antic.

També col·laborà a l’almanac El Pitiús des de l’any 1995 fins al 2001. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments