Pineda i Ramon, Aurora

Pineda i Ramon, Aurora (Eivissa 1909 — 1981) SOC Professora. Va ser la primera eivissenca que completà una carrera universitària.

Començà a estudiar tard però va acabar el batxillerat en tan sols dos anys. Realitzà els exàmens finals, com tants d’eivissencs de l’època, a la Universitat de Múrcia. Va iniciar la carrera de filosofia i lletres, secció geografia i història, a Barcelona, on va estudiar els dos primers cursos (1929-1931); després, va continuar i acabar els estudis a València, on va obtenir la llicenciatura el 5 de març de 1936.

Va aconseguir el primer treball dins l’àmbit de l’ensenyament l’1 d’octubre de 1933, quan era únicament batxillera universitària, en ser nomenada ajudanta interina gratuïta adscrita a la càtedra de francès de l’Institut de Segona Ensenyança (després Institut Santa Maria d’Eivissa), que aleshores es trobava ubicat a Dalt Vila, a l’antic Convent dels Dominics, igual que l’Ajuntament de la ciutat.

A més de ser la primera eivissenca que aconseguí el títol de llicenciada universitària, és també la primera de la qual consta activitat acadèmica en un institut de segon ensenyament a Eivissa, encara que sigui com a ajudanta interina gratuïta.

Finalitzats els estudis, va guanyar la plaça de professora ajudanta de classes pràctiques de geografia i història amb nomenament el 17 de març de 1942 i va prendre’n possessió el dia següent.

L’any 1939 es va casar amb el mallorquí Miquel Roca Salvà. Alguns anys després es va traslladar tota la família a Palma, on Aurora pogué continuar l’activitat docent durant uns anys, fent classes en el ja desaparegut Col·legi Sant Lluís Gonzaga i en un institut de segona ensenyança de Palma.

Anys després, les obligacions familiars de l’època la forçaren, com passava a la majoria de les dones, a abandonar la seua professió. Era la mare de l’escriptor i periodista Toni Roca Pineda. L’any 2000 l’Ajuntament d’Eivissa li dedicà un carrer. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments