Pere Petit, torre d’en

Pere Petit, torre d’en ARQUIT Antiga torre de refugi del quartó de Portmany, situada a Sant Agustí des Vedrà, a la vénda de Dellà Torrent. No n’hi ha dades antigues, però Joan Marí Cardona la va esmentar a la seua obra Portmany.

Es troba integrada en la casa pagesa de can Pere Petit, de manera que des de l’exterior és impossible identificar-la com a torre, ja que sembla una cambra amb una casa alta sobre.

Les voltes, com també ocorre a la torre de can Macià, es varen construir amb cintres amb un llit de cepell sobre el qual s’assentaven les pedres, de manera que en ser retirades, aqueixa capa vegetal quedà aferrada a l’intradós.

La trapa, posteriorment condemnada, comunicava les dues plantes de la torre i es trobava al centre de la volta; era molt estreta i de forma quadrada.

La volta superior fou enderrocada durant la primera meitat del s XX i en el seu lloc es construí un forjat de fusta de biguetes de savina.

Finalment, devers 1995, es va construir una escala d’obra amb rampa de formigó per pujar a la cambra superior, que parteix del porxo, per la qual cosa s’hi hagué de perforar una nova porta. Alhora, es varen renovar els referits interiors i exteriors, a més dels paviments, que es varen fer de bell nou amb rajoles de gres. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments