Pere Mosson, can

Pere Mosson, can TOPON/ ARQUIT Indret situat al puig des Mossons, a la vénda de Balàfia de Dalt del poble de Sant Llorenç de Balàfia. En aquest lloc el Consell Insular d’Eivissa i Formentera va establir els anys noranta del s XX una àrea recreativa. També cal destacar la font de Can Pere Mosson, vora la casa del mateix nom, situada a llevant del massís, vora el camí que du cap al nucli de Balàfia. [FCC]

Pertany al conjunt del casament la torre de Can Pere Mosson, torre de refugi situada al costat del camí que va de l’església al poblat de Balàfia. Apareix esmentada amb aquest nom ja el 1764. És de superfície petita i més esvelta del que és habitual en aquest tipus de construccions.

Les seues característiques arquitectòniques, a l’igual del que succeeix amb les altres dues torres que hi ha a Balàfia (can Pere de na Bet i can Fornàs), l’allunyen del gros de les torres de refugi de l’illa.

Entre aquestos trets particulars cal destacar la presència de tres plantes i l’accés original elevat, quan l’habitual és que l’accés es trobi a la cambra inferior i només hi hagi dues plantes.

L’any 2006 la porta d’accés, rematada en llinda, està situada a la planta baixa, des de la qual s’accedeix a la planta primera, que està coberta amb volta de secció parabòlica, mitjançant una escala d’obra que discorre adossada a la paret.

Sembla que a final del s XIX la torre va ser habilitada com a estatge i aquesta cambra superior fou dividida en sala i alcova, seguint el gust de les cases benestants de l’època. Així mateix, s’hi va fer una petita finestra balconera, tal volta aprofitant l’antic accés elevat.

Sobre la primera planta hi ha una altra cambra, accessible a través d’una petita trapa oberta a la volta i oberta també a l’exterior per un finestró. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments