Pavia, Antoni

Pavia, Antoni (s XVIII — s XIX) HIST Corsari eivissenc que es va veure involucrat en un combat amb una goleta francesa a la sortida del port de Vigo el dia 9 de març de 1813.

Pavia va ser perseguit des de les sis de la tarda fins a les deu de la nit i per tres vegades va ser objecte d’intents d’abordatge, però els va rebutjar amb nombrós foc d’artilleria. Una d’aquestes maniobres va consistir a deixar que el vaixell enemic se li aproximàs per la popa a fi d’embolicar-li el bauprès amb la pròpia eixàrcia de popa, moment en el qual, mitjançant una arriscada maniobra d’orsada, li arrencà l’eixàrcia de proa.

Quan la goleta francesa, més ràpida que la pollacra de Pavia, es va posar al seu costat per sotavent a cosa de mig tret de pistola, va sofrir una intensa descàrrega amb tota l’artilleria disposada a la banda d’estribord. A partir d’aquell moment el varen perdre de vista en la foscor de la nit per la qual cosa varen pensar que l’havien enfonsat. Arribat a Cadis per refer els desperfectes, va demanar i obtenir el grau d’alferes de fragata.

Altres fets per avalar la petició de l’ascens varen ser un combat amb un bergantí anglès a Orpesa el 13 d’abril de 1799; un altre combat amb una xàvega anglesa el 14 del mateix mes; un altre el 10 d’abril de 1808 amb un bergantí i una balandra anglesos; un altre, dins el port de Baiona (Galícia, el dia 11 del mateix mes i any amb sis embarcacions menors procedents d’un bergantí i d’una fragata anglesos); un altre el 24 de juliol de 1810 amb una balandra francesa al sud d’Eivissa, on va alliberar un bergantí espanyol agafat pels francesos i va fer deu presoners; un altre el 15 de març de 1811 amb una goleta francesa prop d’Almeria, en què va alliberar una tartana espanyola que els francesos havien agafat i un transport de queviures i 400 homes del regiment de Borbó de Maó a Tarragona.

A més, en tota la documentació figura amb el títol civil de pilot de la carrera d’Índies amb dos viatges a Amèrica. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments