Partit Republicà Progressista

Partit Republicà Progressista HIST Partit polític republicà d’àmbit estatal fundat per Manuel Ruiz Zorrilla, sobre la base del Partit Progressista Democràtic Radical.

Aquell dirigent republicà, l’any 1876, formulà un programa comú amb Nicolás Salmerón sobre la necessitat d’organitzar una nova formació republicana unitària (lluny de les vel·leïtats federalistes) i demòcrata. Hi havia molts partidaris de la recuperació del poder mitjançant insurreccions militars.

A les Balears aparegué a Mallorca el febrer de 1881 i entre els seus dirigents figurava Marià Quintana Ramon, de família eivissenca. El Partit Republicà Progressista formà part de la Coalició Republicana, conjuntament amb el Partit Republicà Democràtic Federal (PRDF), que presentà Francesc Pi i Margall com a candidat per acumulació, que obtengué 27 vots.

La coalició republicana es reedità per a les eleccions a la Diputació però, en analitzar que no hi havia possibilitats reals de treure l’escó, renuncià a presentar-s’hi.

Fins a l’any 1886 recolzà aixecaments militars contra el règim de la Restauració. Fou una de les formacions que impulsaren la coalició d’Unió Republicana (1893) i el partit polític del mateix nom (1896). [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments