Partit Reformista

Partit Reformista HIST Grup polític d’àmbit estatal creat el 1912 per Melquíades Álvarez i Gumersindo de Azcárate, encara que no es constituí a les Balears (a Mallorca) fins al 1913. No hi ha constància de la seua implantació a les Pitiüses ni a Menorca. Defensava un reformisme liberal amb un cert contingut social i era respectuós amb l’ordre establert i amb la unitat de la pàtria espanyola, encara que donava suport a les demandes d’autonomia regional. La formació agrupava un sector del republicanisme partidari de col·laborar amb el règim de la Restauració.

El març de 1931 es va adherir al Front Únic Antimonàrquic que s’havia constituït a Mallorca, amb el qual es presentà a les eleccions locals d’abril de 1931. En canvi, en la mateixa convocatòria de maig del mateix any, es presentà en solitari.

El seu líder durant el període republicà, Antoni Pou Reus, es convertí en el primer governador civil de les Balears, entre abril i juny de 1931, alhora que era regidor a Palma i membre de la Diputació Provincial de les Illes Balears, raó per la qual fou rellevat. Durant el seu mandat, va ordenar als ajuntaments que proclamassin la República, que s’hi hissàs la bandera tricolor i que prenguessin possessió els nous regidors.

Antoni Pou Reus fou el candidat en solitari dels reformistes a les eleccions a Corts constituents de maig de 1931. El Partit Reformista no volgué entrar en la coalició republicanosocialista i liderava la coalició Concentració Republicana, que obtengué prop d’11.000 vots a les Balears i 1.682 vots a Eivissa i Formentera.

Pou ho intentà de nou en les complementàries d’octubre de 1931 (per la renúncia de Manuel Azaña), en què comptà amb els vots de les dretes. A Eivissa n’obtengué 516, dels 17.080 del total de les Balears. Tornà a quedar-se sense escó, ja que perdé contra el candidat republicà d’esquerres, el menorquí Francesc Carreras Reura, guanyador a les Pitiüses.

A partir de 1931, el Partit Reformista s’anomenà Partit Republicà Demòcrata, es veié eclipsat per altres formacions republicanes i anà desapareixent del panorama polític balear. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments