Partit Liberal (PL)

Partit Liberal (PL) POLÍT Partit polític d’ideologia liberal d’àmbit estatal creat l’any 1976 i implantat a Eivissa i Formentera el 1977. Va viure dues etapes: 1977-1979 i 1985-1987.

Durant les eleccions generals de juny de 1977, alguns dels seus militants varen ser presents a la candidatura d’Unió de Centre Democràtic (UCD).

A les Illes Pitiüses, l’abril de l’any 1977 es creà la Unió Liberal Popular i Democràtica d’Eivissa i Formentera, coneguda popularment amb el nom de S’Unió, plataforma dels partits liberals i conservadors establerts a les Pitiüses. El Partit Liberal en formà part —representat per Antoni Matutes Juan— conjuntament amb els representants a Eivissa de Reforma Democràtica (RD), la Unió Democràtica Espanyola (UDE), el Partit d’Eivissa i Formentera (PEiF) i algunes persones a títol independent.

L’agost de 1978 adoptà el nom de Partit Liberal de les Illes Balears o Partit Liberal Balear. Va tenir com a secretari general Miquel Duran Pastor. El desembre del mateix any s’integrà dins de la Unió de Centre Democràtic (UCD). No obstant això, el Partit Liberal es presentà a les eleccions generals al Senat de l’any 1979, només per la circumscripció d’Eivissa i Formentera, en què obtengué 220 vots (0,91%). El candidat era Guillem Tuells Riquer, patrocinador del ressorgiment del partit a les illes Pitiüses i que s’autodefinia com a hereu polític de figures polítiques liberals eivissenques com Josep i Ignasi Riquer Llobet i de Carles Roman Ferrer. Llavors, el secretari general del partit a l’àmbit balear era Bernat Rabassa Asenjo, d’ascendència eivissenca.

L’any 1979, el Partit Liberal s’autodefinia com l’únic partit no dependent d’altres forces polítiques fora d’Eivissa i Formentera, malgrat ser un partit d’àmbit estatal; es considerava hereu del liberalisme polític espanyol iniciat a principi del s XIX, es definia com a independent, progressista i moderat i, des del punt de vista territorial, defensava l’autonomisme dins el marc d’una pàtria única espanyola. Tenia la seua seu a l’avinguda d’Ignasi Wallis, núm. 7.

Pel que fa a les eleccions locals d’abril de 1979, presentà Alons Marí Calbet com a candidat al Consell Insular d’Eivissa i Formentera i llistes als ajuntaments d’Eivissa (Antoni Planells Ferrer) i de Santa Eulària des Riu (Carme Tur Ferrer), única candidata dels liberals eivissencs que aconseguí representació en ser escollida regidora. La llista al Consell obtengué 1.199 vots.

En aquelles eleccions, no participà de la múltiple signatura conjunta de la immensa totalitat de les formacions polítiques del compromís preelectoral que l’Institut d’Estudis Eivissencs havia confeccionat sobre autonomia, medi ambient, llengua i cultura.

Després d’un període sense transcendència política en els anys posteriors, l’any 1985 conegué una etapa renovadora d’àmbit estatal amb el lideratge de José Antonio Segurado que tengué repercussió a Eivissa i Formentera. A mitjan anys vuitanta, a Eivissa i Formentera el seu màxim exponent era Alons Marí Calbet, el qual havia fundat el Partit Reformista Democràtic (PRD) i s’havia integrat al PL poc abans de les eleccions generals.

L’any 1986, el president del PL a Eivissa i Formentera era Joan Colomar Serra. Formà part de la Coalició Popular, juntament amb Aliança Popular (AP) i el Partit Demòcrata Popular (PDP), que es presentà a les eleccions generals de juny de 1986. L’any 1986 es formalitzà la coalició AP-PDP-PL, que es renovà i es presentà amb el nom de Coalició Popular a les eleccions generals del mes de juny.

El resultat de la llista al Congrés dels Diputats a Eivissa fou de 12.471 vots (43,54%), 820 vots a Formentera (38,84%) i l’obtenció de tres diputats, gràcies a un total de 116.494 vots obtenguts a totes les Balears. Dels diputats electes de Balears per Coalició Popular, era eivissenc Enric Ramon Fajarnés (número tres a la llista balear). En el cas de les eleccions al Senat per Eivissa i Formentera, la Coalició Popular obtengué 12.959 vots i l’acta de senador en la persona d’Alons Marí Calbet (membre del PL).

De cara a les eleccions locals, autonòmiques i europees de 1987, el PL renovà la seua coalició amb AP, que en aquesta ocasió només tengué dos integrants (AP-PL). Representaren el PL en les llistes de la coalició persones com Bartomeu Planells Planells, Pere Palau Torres i Antoni Marí Ferrer (al Parlament i al Congrés); Francisco Cuevas Raposo, a l’Ajuntament d’Eivissa; Josep Serra Escandell, Vicent Portas Marí i Josep Marí Ribas, al de Sant Josep de sa Talaia i Joan Marí Guasch i Carme Tur Ferrer, al de Sant Joan de Labritja. La coalició AP-PL disposà d’un pressupost de campanya de 4,5 milions de PTA.

Els resultats de la coalició AP-PL foren molt bons i obtengueren la presidència del Consell Insular d’Eivissa i Formentera en la persona d’Antoni Marí Calbet, que formà govern amb els set consellers-diputats electes, que al Parlament de les Illes Balears s’integraren en el grup conservador que donà suport a la presidència del Govern de Gabriel Cañellas Fons. Els vots per a la candidatura al Parlament-Consell a Eivissa i Formentera foren 14.160 (53,42%).

A les eleccions locals, AP-PL obtengué tres batlies i 48 regidories gràcies a 15.128 vots. A Santa Eulària des Riu va obtenir la batlia per a Vicent Guasch Tur i 13 regidors; a Sant Antoni de Portmany la batlia per a Antoni Marí Tur i 10 regidors; a Sant Josep de sa Talaia la batlia per Josep Serra Escandell i nou regidors; a Eivissa, nou regidors; a Sant Joan de Labritja, cinc regidors i a Formentera, dos regidors.

Dels membres del PL, Bartomeu Planells Planells, Pere Palau Torres i Antoni Marí Ferrer foren consellers amb cartera del Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

Després de les eleccions, el PL desaparegué i els integrants d’Eivissa i Formentera passaren a AP. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments