Partit Integrista

Partit Integrista HIST Partit polític d’ideologia ultraconservadora format l’any 1888, en el qual s’agruparen els partidaris d’un catolicisme més radical procedents d’una escissió del Partit Carlista, a més de rebre el suport dels sectors més intransigents del clergat i els ordes religiosos. Fou conegut oficialment amb les denominacions Comunió Tradicionalista, Partit Catòlic Monàrquic o Partit Catòlic Nacional, i fou fundat per Ramón Nocedal y Romea. Partidari de la defensa dels drets de l’Església catòlica, rebé ajuts dels sectors més antidemocràtics i antiliberals d’aquesta institució.

L’any 1931 es presentà la Comunió Tradicionalista (CT), que aplegà tot el carlisme, escindit en el Partit Integrista i el Partit Catòlic Tradicionalista (o Partit “mellista”, pel seu fundador, Juan Vázquez de Mella y Fanjul), que reivindicava el tron espanyol per a la figura d’Alfons Carles de Borbó i Àustria-Est. En la seua estructura hi havia diverses seccions: el requetè (braç armat); les “Margaritas” (secció femenina) i els “Pelayos” (joventuts). Per norma general, a les eleccions republicanes donà suport a les dretes.

Se sumà a la conspiració colpista del 18 de juliol de 1936. L’any 1937 es fusionà amb Falange Española y de las JONS i en sorgí el partit únic Falange Española Tradicionalista y de las JONS (FET-JONS).

A Eivissa, tenia pocs adeptes i l’escassa activitat carlina era protagonitzada per Marià Roig i el militar retirat Antoni Planells Torres. Al conjunt de les Balears, Josep Quint Zaforteza i Amat n’era el cap; el 1933 aparegué la Comunió Tradicionalista de Balears. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments