Panorama balear

Panorama balear SOC Col·lecció d’opuscles en castellà que portaren sempre l’il·lustratiu subtítol de Monografías de arte, vida, literatura y paisaje. Tenen un format 17 x 12,2 cm, 16 pàgines, la portada impresa a dues tintes i il·lustracions interiors en blanc i negre. Fins a meitat de la dècada dels noranta del s XX n’aparegueren 136 títols.

El primer editor va ser Lluís Ripoll Arbós, autor també d’alguna d’aquestes obres, com Menorca (1961). Va ser substituït des de 1983 per Carles Ripoll Saiz, que l’any 1974 escrigué, fent història d’aquesta col·lecció, un número titulat Panorama del “Panorama”.

Al llarg dels seus més de 100 títols, distribuïts en sèries de deu, hi ha signatures com les d’Azorín, M. Sanchis Guarner, Màrius Verdaguer i reedicions de textos de l’arxiduc Lluís Salvador, F. Chopin o George Sand. El seu primer títol, Viaje a Mallorca de C. Davillier i G. Doré, aparegué l’any 1951.

Ja l’any següent sortí el primer títol de temàtica pitiüsa, Supersticiones ibicencas, de Joan Castelló Guasch (núm. 13), il·lustrat amb alguns gravats de Les antigues Pitiüses de Lluís Salvador d’Àustria. Hi seguiren l’any 1953 Breve historia de Ibiza, d’Isidor Macabich Llobet (núm. 25), l’any 1954 aparegué La ciudad de Ibiza y sus poetas (núm. 34) i el 1955, Ibiza y Formentera. Impresiones de paisaje (núm. 48), ambdues obres de Marià Villangómez Llobet i il·lustrades amb belles aiguatintes d’Antoni Marí Ribas “Portmany”, inèdites i exclusives per a aquestes obretes. Hi tornà a col·laborar Isidor Macabich Llobet amb Santa María de Ibiza (1955), amb fotografies de Viñets, J. Juan i Gavilá (núm. 51).

Hi havia anunciada l’aparició d’altres títols de tema pitiús, com El museo púnico de Ibiza i Arquitectura ibicenca, que no arribaren a veure la llum. [JAR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments