Palerm Vich, Joan Antoni

Palerm Vich, Joan Antoni (Eivissa 1915 — Guadalajara, Mèxic 1987) SOC Mestre d’escola i polític. A Eivissa era conegut com a Nito Palerm.

Va estudiar batxillerat a l’institut d’Eivissa i magisteri a València, ciutat on s’afilià al PCE i des d’on impulsà (1932) la fundació de l’Associació Professional d’Estudiants Eivissencs (APEI), vinculada a la Federació Universitària Espanyola (FUE).

Tornat a Eivissa, esdevengué un dels principals responsables del Partit Comunista d’Espanya (PCE) i un dels màxims impulsors de la unitat d’acció dels partits d’esquerra.

A les columnes d’El Obrero Balear, òrgan de la Federació Socialista Balear en què Nito Palerm solia col·laborar, va ser possiblement on va aparèixer la primera crida a la unitat per lluitar contra l’avanç del feixisme (febrer de 1935). En la mateixa direcció, unes setmanes després sortí Masas, publicació dirigida per Nito Palerm i Just Tur Puget, que responia als anhels unitaris, tant sindicals com de partit, per lluitar contra el feixisme.

Poques setmanes després de la victòria frontpopulista (1936), la Corporació Municipal que havia sortit guanyadora a les eleccions del 12 d’abril de 1931 fou reemplaçada per la Comissió Gestora Frontpopulista i Nito Palerm s’hi integrà en representació del Partit Comunista. Durant les setmanes que Eivissa fou ocupada pels republicans Nito Palerm va integrar-se en el Comitè de Milícies Antifeixistes que governà l’illa.

El setembre de 1936, fracassat el desembarcament a Mallorca i després que el govern central ordenàs la retirada de les illes, Nito Palerm, junt amb la seua família, va abandonar Eivissa. Abans d’acabar l’any, Nito Palerm juntament amb Caritat Mercader i altres foren enviats pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) en una missió de propaganda en pro de la República i, de passada, per promoure el suport polític i militar i la tramesa d’armes a Espanya, cosa que aconseguiren.

El 1939 va passar pels camps de concentració francesos i després, el 1940, passà a Mèxic formant part del programa que va donar acollida als republicans espanyols. En aquell país fou director de l’òrgan del PSUC de Catalunya.

Partidari de mantenir la independència del PSUC enfront del PCE, s’allunyà del partit el 1947 i es vinculà amb el Moviment Comunista d’oposició, pròxim a les tesis titistes.

A final dels anys quaranta abandonà la política i passà a treballar en el món empresarial. [NET/DGF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments