Moviment Socialista d’Eivissa i Formentera (MSEF)

Moviment Socialista d’Eivissa i Formentera (MSEF) HIST Partit polític d’àmbit pitiús que arribà a constituir-se durant la transició encara que mai no arribà a estar inscrit definitivament en el registre públic de partits polítics.

Una desena de persones d’Eivissa i Formentera es decantaren per la creació d’aquest partit polític a la darreria de 1976. Els seus estatuts definien el Moviment Socialista d’Eivissa i Formentera (MSEF) com a socialista autogestionari, nacionalista reividincador del marc dels Països Catalans i partidari del dret a l’autodeterminació dels pobles. Aquestos estatuts s’arribaren a remetre per al seu registre públic al Ministeri de l’Interior, d’acord amb la primera Llei de partits polítics a l’Estat espanyol existent des de la mort del dictador Franco. La inscripció mai no va ser ferma perquè no s’arribà a convocar el preceptiu congrés fundacional i finalitzaren les reunions entre els seus membres després de les eleccions generals del 15 de juny del 1977.

Era un dels tres partits polítics autoanomenats socialistes a Eivissa i Formentera (juntament amb el majoritari Partit Socialista Popular, PSP, i el pràcticament inexistent Partit Socialista Obrer Espanyol, PSOE, i tenia com a referents a Mallorca i a Menorca el Partit Socialista de les Illes, PSI, creat el 1976 i germen del Partit Socialista de Mallorca (1977), i el Moviment Socialista de Menorca, MSM, creat el 1974.

Només va viure una contesa electoral: la que havia d’escollir els membres de les Corts Constituents, el 15 de juny de 1977. No s’hi presentaren però demanaren el vot pel que fa a les consultes al Congrés dels Diputats per a la coalició Unitat Socialista, composta pel Partit Socialista de les Illes (PSI), Partit Socialista Popular (PSP) i Moviment Socialista de Menorca (MSM).

Pel que fa a les consultes al Senat, tot i que tenien el desig d’integrar-se en la coalició Bloc Autonomista (formada pel Partit Socialista Popular, PSP, Partit Social Demòcrata, PSD i Partit Comunista d’Espanya, PCE) això no va ser possible i acabaren per demanar el vot al Senat pel Bloc Autonomista. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments