Moll i Casasnovas, Francesc de Borja

Moll i Casasnovas, Francesc de Borja (Ciutadella 1903 —Palma 1991) LING Lingüista i editor.

Va fer estudis primaris a Ciutadella. L’any 1912 ingressà al Seminari on cursà humanitats, filosofia i teologia. L’any 1920 deixà els estudis eclesiàstics. Abans, l’any 1917, havia conegut Antoni Maria Alcover i participà juntament amb un grup de seminaristes en l’enquesta dialectològica per al Diccionari. L’any 1921 es traslladà a Mallorca per treballar en el Diccionari i inicià estudis de filologia catalana i romànica amb Mn. Alcover i amb el lingüista alemany Schädel i fou nomenat secretari permanent del Diccionari Català-Valencià-Balear.

L’any 1922 va fer el primer viatge filològic a Eivissa, juntament amb Alcover i Mn. Josep A. Pont. L’any 1923 rebé estudis de romanística amb el filòleg alemany Meyer Lübke i començà a col·laborar en el Bolletí del Diccionari. També va fer les il·lustracions de les Rondaies mallorquines. L’any 1926 assistí a la trobada de reconciliació entre Alcover i Fabra.

El Diario de Ibiza de 19 de setembre de 1928 li va publicar un article amb el títol “Salvem els vells molins”, en el qual es planyia de la progressiva desaparició dels molins eivissencs, tema amb el qual anys més tard guanyà el Premi de Filologia de l’Institut d’Estudis Catalans pel treball Vocabulari tècnic dels molins de vent a les Balears. L’any 1929 començà a publicar “La flexió verbal en els dialectes catalans” a l’Anuari de l’Oficina Romànica de Llengua i Literatura, a partir de les enquestes preparades per Mn. Alcover, on recollí les respostes obtengudes a Eivissa i Formentera: Sant Mateu d’Albarca, Santa Agnès de Corona, Sant Jordi de ses Salines, Jesús, la ciutat d’Eivissa i Sant Francesc de Formentera. L’any 1931 publicà Ortografia mallorquina segons les normes de l’Institut.

L’any 1932, després de la mort de Mn. Alcover, es va fer càrrec de la continuació del Diccionari. L’any 1934 publicà, ja com a editor (Editorial Moll), els primers volums de la “Biblioteca les Illes d’Or” i començà a treballar amb el lingüista Manuel Sanchis Guarner en l’Atlas Linguístico de la Península Ibérica (ALPI), dirigit per Tomás Navarro Tomás. L’any 1935 col·laborà en el Butlletí de Dialectologia Catalana. L’any 1937 publicà Rudiments de gramàtica preceptiva. L’any 1943 Manuel Sanchis Guarner s’incorporà a la tasca del Diccionari. L’any 1952 publicà la Gramática histórica catalana. El 1960 començà l’enregistrament de les rondalles a Ràdio Popular de Mallorca i ingressà a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’any 1962 aparegué el volum X i últim del Diccionari. Publicà la biografia Un home de combat (Mossèn Alcover). Fundà l’Obra Cultural Balear. L’any 1964 començà a aparèixer la col·lecció “Els treballs i els dies”. L’any 1968 publicà la Gramàtica catalana referida especialment a les illes Balears. L’any 1970 aparegué el primer volum de les seues memòries: Els meus primers trenta anys.

L’any 1972 viatjà a Eivissa per fer la presentació del Curs d’iniciació a la llengua, gramàtica escrita per Marià Villangómez, al teatre de l’Escola d’Arts i Oficis.

L’any 1975 publicà la segona part de les seues memòries, Els altres quaranta anys.

Fou també rector de l’Estudi General Lul·lià de Mallorca.

Va rebre importants reconeixements i distincions acadèmiques, com els doctorats honoris causa de la Universitat de Barcelona (1975), de la Universitat de Basilea (1976), de la Universitat de les Illes Balears (1983) i de la Universitat de València (1984). Va ser, així mateix, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1971), Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1981) i Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les illes Balears (1983). [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments