Migjorn, platja de

Migjorn, platja de GEO

1.
Extensa platja de la parròquia de Sant Francesc de s’Estany, municipi de Sant Josep de sa Talaia, que forma part del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera.

Situada al sud de la planura al·luvial dels estanys saliners des Cavallet o zona petita, resta separada d’aquesta unitat per un extens cordó dunar.

Presenta un perfil d’aproximadament 1 km de llargada que s’estén des de les faldes del cap des Falcó fins a sa Trinxa.

És un arenal de morfologia lineal, de pendent suau i de baixa alçada —no supera els 20 metres a la zona dunar— que forma una unitat de gran interès paisatgístic. La seua bona accessibilitat i el fet de tenir unes aigües somes molt tranquil·les afavoreix la seua ocupació, sobretot en època estival.

L’arena, de composició majoritàriament bioclàstica —formada per restes que provenen d’organismes marins amb esquelet—, té forma esfèrica o ovalada, entre 0,5 i 1 mm de diàmetre i presenta uns colors molt clars de tons daurats.

Gràcies a les formacions dunars fòssils que es troben a la mateixa alçada de la platja, es dedueixen les diferents posicions d’aquest arenal al llarg de la història geològica, com a conseqüència de les transgressions i regressions marines. [CTC]


2.
Extensió de platja amb segments de costa baixa rocallosa que s’estén tot al llarg del vessant meridional de l’istme que uneix, a Formentera, els massissos de la Mola i es cap de Barbaria. Comença, pel seu extrem occidental, a la zona del Pi des Català, entre es Mal Pas i es Ca Marí, lloc aquest darrer on es consolidà una urbanització durant el darrer terç del segle XX.

Acaba, pel cantó oriental, a la zona coneguda com es Copinar, on es troba la urbanització Mar y Land. Al llarg de la platja es troben embarcadors as Ca Marí, es còdol Foradat i al racó conegut com es Valencians, pròxim a la zona de ses Clotades i es Arenals.

La platja de Migjorn apareix documentada ja l’any 1634 i apareix sovent en la cartografia del segle XVIII com “Playa de Mediodía”. Existeix el camí de Migjorn, que uneix el nucli poblacional de Sant Francesc amb la part occidental de la platja. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments