Mertens, Robert

Mertens, Robert (Sant Petersburg 1894 — Frankfurt am Main 1975) ZOOL Zoòleg alemany d’origen rus, especialitzat en herpetologia. Realitzà els seus estudis a la ciutat alemanya de Leipzig. Després es traslladà a Frankfurt, ciutat on va ser docent i en la qual va realitzar la major part de la seua tasca investigadora. Fou professor de la Universitat de Frankfurt des de 1932 i investigador de l’Institut Senckenbergmuseum d’història natural, del qual fou director des de 1947 fins a 1960.

La seua tasca com a herpetòleg és molt vasta, va realitzar diverses prospeccions de camp a molts indrets del món, visitant les Pitiüses diverses vegades la dècada dels anys vint del segle passat. Com a conseqüència, el Senckenbergmuseum guarda una de les col·leccions herpetològiques més importants del món, en la qual hi ha nombrosos espècimens de la sargantana pitiüsa Podarcis pityusensis.

Va publicar diversos treballs sobre l’herpetofauna de les Pitiüses i de Mallorca. S’ha de destacar que va realitzar la primera descripció d’una subespècie de Podarcis pityusensis, la que viu a les illes Bledes P. p. maluquerorum, el 1921, i el 1927 va descriure la subespècie P. p. kameriana o sargantana de s’Espartar.

Els seus treballs a les illes varen donar a conèixer la seua riquesa faunística entre els zoòlegs alemanys, molts dels quals realitzaren prospeccions naturalistes a les Pitiüses els anys posteriors a les publicacions de Mertens. També va investigar els varans, i fruit d’això fou la publicació Die Familie der Varane (1942) (La família dels varans), una obra guia per a l’estudi d’aquestos llangardaixos en col·laboració amb L. Müller.

Va confeccionar la primera llista d’espècies d’amfibis i rèptils d’Europa que va publicar, inicialment el 1928 i en una segona publicació revisada el 1940. Finalment, en col·laboració amb H. Wermuth, publicà la llista patró de l’herpetologia europea Die Amphibien und Reptilien Europas (1960) (Els amfibis i els rèptils d’Europa).

Ha estat considerat un dels grans herpetòlegs europeus, entre els quals gaudeix d’un gran reconeixement, així s’ha denominat en honor seu la subespècie de tortuga mediterrània que viu a la península Ibèrica Testudo hermanni robertmertensi. La seua mort fou molt lamentada, ja que va ser com a conseqüència de la picada d’una serp opistoglifa africana que fins aquell moment no havia estat considerada una serp perillosa, que aleshores estava estudiant al seu laboratori, malgrat que ja era jubilat. [ACC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments