Medina Tur, Joan

Medina Tur, Joan (Eivissa 1902 — Buenos Aires 1994) SOC Metge. Fill del polític Francesc Medina Puig i germà de Ramon Medina Tur , va tenir una formació lliure i laica, impregnada de l’esperit liberal de la seua família republicana.

Va estudiar medicina a la Universitat de València, on fou membre de la Federació Universitària Espanyola (FUE), que lluità contra la dictadura de Primo de Rivera. El 1928 va ingressar a l’Aliança Republicana d’Alejandro Lerroux i Manuel Azaña. Durant la Segona República, va formar part de la direcció d’Izquierda Republicana de les Pitiüses, tot i que preferí continuar amb les seues tasques professionals abans que fer carrera política, com li varen proposar.

El 1932 va aconseguir per oposició la plaça de metge titular de l’Hospital Provincial d’Eivissa i més tard exercí com a professor d’educació física a l’Institut de Dalt Vila. Era també metge de la Creu Roja i de la delegació insular de l’Institut de la Dona Treballadora.

Arran de la Guerra Civil, Medina fou detengut amb altres republicans i no fou alliberat fins a l’arribada de les tropes de Bayo i Uribarry. Va formar part del Comitè de Milícies Antifeixistes com a delegat de Sanitat. Després dels fets del 13 de setembre de 1936 al Castell, va abandonar l’illa en una petita barca de pesca. Passà la guerra a València i Barcelona, on va treballar per a la Generalitat en un hospital d’Horta i, més endavant, va guanyar una de les places de metges dels Grups d’Assalt i fou destinat a la campanya d’Aragó.

En el moment de rebre l’ordre de retirada, es trobava a Figueres (Girona) el mateix dia que el Govern republicà va celebrar l’última reunió. Va travessar la frontera francesa a peu el 9 de febrer de 1939. Transcorreguts uns mesos a Orleans, va arribar a començament de 1940 a bord del vaixell Flandre a la República Dominicana, la primera etapa del seu llarg exili americà, que també el va portar a altres països com Colòmbia, Mèxic i, a partir de 1947, l’Argentina, on fou gerent general de la companyia de productes farmacèutics Eli Lilly & Co.

Va exercir la medicina fins a la seua jubilació, als vuitanta anys. És autor de la novel·la El baño, inèdita l’any 2004. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments