Maseuets, torre des

Maseuets, torre des ARQUIT/HIST Torre de refugi del quartó de ses Salines, documentada des de 1547, situada a la parròquia de Sant Jordi, vénda des Racó.

Com totes les torres d’aquest tipus, la seua funció era protegir la població rural en cas de perill, generalment a causa de la pirateria turca i barbaresca. En les proximitats hi ha altres torres, com la del coll des Jondal, i hi havia la d’en Joanet, ja desapareguda.

L’Arxiduc l’esmentà i en deixà constància gràfica a la seua obra, on l’anomena torre d’en Pere Ric. A més d’aquest nom, que encara es recorda entre els vells, sovent se l’anomenava torre d’en Calbet.

Ha desaparegut, si bé es coneixen les seues característiques gràcies a la història oral i la documentació fotogràfica de 1966, obra de Joan Marí Cardona. La seua fesomia responia al model més habitual de torre que es troba arreu de l’illa, amb forma cilíndrica i dues plantes cobertes de volta. Els gruixuts murs eren de maçoneria en aparell d’espiga i la porta, petita i en arc de mig punt, es trobava a la planta baixa.

Devers mitjan segle XX, la torre es va ensorrar de manera brusca i imprevista; es conta que en caure va fer un soroll semblant a un tro, la qual cosa va provocar un gran ensurt entre el veïnat. Durant molts d’anys es conservaren les seues restes, entre les quals encara es podia reconèixer la volta de la planta baixa i l’aparell d’espiga de les parets.

A la darreria del s XX, el que quedava fou enderrocat, amb motiu d’unes obres de reforma i ampliació de la casa, i el seu lloc va ser ocupat per una piscina. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments