Marroig Boned, Antoni

Marroig Boned, Antoni (Palma 1837 — 1900) POLÍT/SOC Polític i comerciant.

En el vessant polític, destaca que fou elegit batle de Palma per majoria absoluta en primera votació en sessió de dia 24 d’agost de 1873 i presidí el consistori fins al 31 de desembre de 1873, quan fou destituït després del cop d’estat del capità general de Madrid Manuel Pavía per la seua adscripció republicana i liberalrevolucionària (havia format part de la Junta Provisional de Govern de les Balears sorgida arran de la revolució de setembre de 1868); malgrat tot, es mantengué fidel al seu ideari: el 1881 formava part del comitè provincial del Partit Republicà Federal de les Balears i el 1897 era un dels dirigents d’Unió Republicana.

Com a comerciant, va dur a terme una important activitat comercial a Mallorca i a Formentera, on l’any 1873 comprà els estanys cristal·litzadors de la zona nord-est de l’estany Pudent (salines d’en Marroig ; també era accionista de la societat Empresa de la Fábrica de Sal de Ibiza, encarregada de l’explotació salinera en aquella illa).

L’any 1874 adquirí la gran finca que a partir d’aquell moment es conegué amb el nom de can Marroig i la finca de can Mossènyer, ambdues propietats fins llavors d’Agustí Fuster Cortès, qui les havia adquirit aprofitant la Desamortització de Béns Comuns i Propis (desamortització general) de Madoz de 1855.

Antoni Marroig utilitzà els béns adquirits a Formentera com una peça més de la seua activitat financera i les vendes, les hipoteques i els embargaments hi foren una constant: can Marroig adquirí un paper central en tot aquest procés, sobretot després de la venda de les salines (on havia construït el molí des Carregador seguint tècniques constructives mallorquines) probablement amb importants pèrdues d’inversió.

Antoni Marroig no s’instal·là mai a Formentera, tot i que hi va construir la planta baixa i el celler subterrani de les anomenades cases de can Marroig, a més d’una important infraestructura hidràulica per impulsar l’explotació agrària centrada en el cultiu de la vinya, el conreu de la qual va créixer espectacularment arran de la destrucció de les vinyes franceses per la fil·loxera els primers anys de la dècada de 1870: aprofitant la conjuntura, sembrà les vinyes de can Marroig, amb una extensió aproximada entre 250 i 300 ha, i el celler s’equipà per fer front a una producció molt important —cosa que a Formentera només tendria sentit si es proposàs també l’exportació de la major part del vi elaborat— i les eines i la maquinària necessàries responien absolutament a les característiques de l’estil mallorquí.

Aquesta activitat va merèixer l’atenció de l’arxiduc Lluís Salvador a Les antigues Pitiüses, en què (arran de la seua visita de 1885) destaca “Antoni Marroig Boned, propietari de les Salines [d’en Marroig] que havia promogut molt el cultiu de vinyes a Formentera”.

A la seua mort, venudes ja les Salines, les finques de can Marroig i can Mossènyer foren heretades pel seu fill Pere Marroig Palou, qui devers 1905 traslladà la seua residència principal a Formentera i s’instal·là al pis nou de les cases de can Marroig amb la seua esposa Catalina Esteva Canet i el seu fill Antoni Marroig Esteva. [JSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments