Margalits, torre de cas

Margalits, torre de cas ARQ/HIST Torre de refugi de l’antic quartó de ses Salines, situada a la parròquia de Sant Jordi, vénda de Cas Costes.

Si bé no se’n tenen referències antigues cal suposar que, com la majoria de les que hi ha a Eivissa, degué fer-se entre els segles XVI i XVII, l’època de més inseguretat a la pagesia, especialment a causa de l’amenaça de la pirateria turca i barbaresca. Té forma cilíndrica, amb el sòcol lleugerament atalussat. És de grans dimensions i disposa de dues plantes cobertes de volta, amb la particularitat que els paraments interiors estan construïts amb un pronunciat desplom cap a l’interior.

Des de devers mitjan segle XX es troba integrada en un habitatge conegut com can Llambies, ocupat per l’Escola Francesa. La torre restà en un cantó de l’edifici, amb la intenció de donar al conjunt l’aspecte d’un modern casal senyorial del gust de qui aleshores era el seu propietari, un industrial català. A més a més, durant les obres de la casa, la torre va patir algunes alteracions que afectaren principalment els referits interiors i exteriors.

D’altra banda es modificaren les dimensions dels antics buits, alhora que se n’obrien altres de nous per adaptar-la al seu nou ús, com les portes de comunicació amb la sala i el terrat de la casa. Entre aquestes modificacions, cal destacar les dues finestres geminades que es varen perforar als murs (una a cada planta) amb la finalitat d’adaptar l’interior a les condicions d’habitabilitat de la nova casa, a més de potenciar la imatge de vil·la o palau rural que es pretenia donar al conjunt.

A causa d’aquestes modificacions, a primera vista és difícil de diferenciar-la d’una construcció moderna i, no debades, molts de vesins de la zona que sempre l’han conegut així creuen que és contemporània de la casa. L’any 2004 la comunicació entre les dues plantes està resolta mitjançant escales de caragol de fusta, coetànies a la construcció de la casa, per a la col·locació de les quals s’aprofitaren les antigues trapes, considerablement eixamplades a aquest fi. [JSR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments