Manonelles Bolle, Antoni

Manonelles Bolle, Antoni (Eivissa 1966) SOC Fill de pare eivissenc i mare holandesa, va estudiar tècnic d’empreses i activitats turístiques i treballà uns anys a l’Hotel Hacienda; posteriorment es dedicà a fer de guia-intèrpret de turisme amb grups alemanys, holandesos, anglesos i francesos. L’any 2002 començà a treballar a l’IBANAT (Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear) com a educador mediambiental. És col·laborador de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.

Apassionat de la cultura popular i tradicional pitiüsa, forma part del Grup folklòric de Sant Josep de sa Talaia com a sonador, i és considerat un bon deixeble de Josep Bonet “Pep Mossènyers”; també ensenya joves sonadors de flaüta i tambor. Va ser durant els primers anys artesà col·laborador dels tallers d’artesania del Museu d’Etnografia d’Eivissa, en concret fent instruments musicals i jugarois tradicionals. També s’ha dedicat a la restauració d’objectes antics, especialment instruments musicals, i en fa també de nous, seguint tècniques i emprant materials tradicionals. Ha impartit diversos cursos per ensenyar a fer instruments musicals.

Va aprendre a cantar caramelles amb Vicent Bufí i des de 1993, juntament amb Vicent Marí Serra “Palermet” recuperaren a Sant Josep la tradició caramellera, partint de la lletra que Pep “Palermet” anotà l’any 1958, de la versió de Vicent “Puvil” i sobre la base d’una posada en comú de diverses variants recollides, intentant fer una versió amb el màxim de sentit possible, fugint de paraules que havien perdut el significat per l’efecte de la transmissió oral.

Ha participat assíduament a les Jornades de Cultura Popular de les Balears, al Curs de Cultura Popular de les Illes Pitiüses organitzat per “Sa Nostra” i a les Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses organitzades per la Federació Pitiüsa de Colles de Ball, de les quals ha estat alguns anys presentador i conductor dels diferents actes. Ha publicat diversos articles dins l’àmbit de la cultura popular i de l’arquitectura rural pitiüsa. Ha col·laborat com a membre del Grup folklòric de Sant Josep en el muntatge i l’organització de diferents exposicions etnogràfiques al municipi josepí. Durant alguns anys ha estat membre de la junta directiva del Taller d’Estudis de l’Hàbitat Pitiús (TEHP), ocupant diferents càrrecs.

D’altra banda, i arran de les III Jornades de Cultura Popular de les Illes Balears, celebrades a Formentera l’any 1996, en les quals es va fer evident la necessitat d’investigar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional de les Pitiüses, va ser un dels impulsors més entusiastes per a la creació de l’Arxiu de Cultura Popular, associació pitiüsa amb l’objectiu d’estudiar, vetllar i difondre els trets que conformen la cultura popular pitiüsa i de la qual ha estat el secretari des de la seua fundació.

L’any 2003 el GEN va reconèixer la seua aportació a l’estudi de la cultura popular atorgant-li, juntament amb Vicent Marí “Palermet”, el Premi Savina. [CSC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments