Maluquer i Nicolau, Joaquim

Maluquer i Nicolau, Joaquim (Barcelona 1892 — 1986) ZOOL Fill de Joan Maluquer i Viladot, remarcable jurista i germà dels naturalistes Josep i Salvador Maluquer i Nicolau. Al seu torn, pare i avi dels Maluquer Advocats, de notable renom dins de l’advocacia catalana.

El seu treball naturalista fou bàsicament en l’àmbit de la zoologia. Especialista en rèptils i amfibis, és considerat el pioner de l’herpetologia catalana. Va confeccionar el primer inventari d’espècies de rèptils i amfibis de la fauna de Catalunya i també són remarcables els seus treballs Les serps de Catalunya (1917), Les tortugues de Catalunya (1919), així com Excursions herpetològiques (1917).

El 1918 va escriure una breu nota en el Boletín de la Sociedad Española de Historia Natural, sobre la presència d’una tortuga terrestre a Formentera (“La Testudo graeca, Linné en Formentera”). I el 1919 una segona nota en el mateix butlletí titulada “Presencia de Testudo ibera Pallas en Formentera”. Hom considera que ambdues cites fan referència a la tortuga terrestre Testudo graeca.

A l’igual dels seus germans, fou membre destacat de la Institució Catalana d’Història Natural des de ben jove. En aquesta institució va exercir el càrrec de secretari durant tres períodes breus: 1912, 1915-1916, 1918-1919.

Ben aviat gaudí de gran estimació i prestigi entre els herpetòlegs de tot el món; n’és prova el fet que hi ha diverses espècies batejades amb el seu nom, com ara la primera subespècie de sargantana de les Pitiüses que es va descriure, Podarcis pityusensis maluquerorum, que habita l’illa na Plana, de l’arxipèlag de ses Bledes, a la costa de ponent d’Eivissa; fou l’herpetòleg alemany Robert Mertens qui li va fer aquest honor l’any 1921, quan Maluquer encara sols tenia 29 anys. [ACC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments