Mala Costa, sa
Mala Costa, sa GEO Serra situada entre els termes municipals de Sant Joan de Labritja i de Santa Eulària des Riu. És la segona formació muntanyenca de l’illa d’Eivissa quant a les elevacions. S’orienta SO-NE i forma part de la unitat geomorfològica des Amunts. Al seu extrem occidental presenta un conjunt d’una vintena de cims de relleus i desnivells de gran entitat: el puig de sa Torreta (416 m) és el més elevat de la serra, el puig d’en Guillem (388 m) i el puig Gros (393 m), entre altres. És el límit natural entre els dos municipis.
La serra s’emmarca entre la vall del torrent de sa Cala, al nord, i el torrent de Labritja, que són els principals col·lectors de torrentons que neixen a sa Mala Costa (torrent de Morna, d’en Gibert, de s’Almànguena, etc.). Al vessant sud, al poble de Sant Carles de Peralta, limita amb la vall de Morna. Per aquest motiu, sa Mala Costa es coneix també com a serra de Morna en aquell indret.
Elements etnològics a destacar-hi són les fonts com la d’en Torres, Vella, Nova, des Verger, de sa Sangonera; pous com el des Racó, des Baladre, d’en Maians; s’aljub d’en Refila; tots ells signe de l’aprofitament tradicional de l’aigua que naixia a l’indret. Altres elements remarcables són els forns de calç com el de sa Mala Costa, les sitges i els forns de pega que hi ha a les seues faldes. [CTC]
Descàrregues
