Junta d’autoritats

Junta d’autoritats HIST Organisme creat el 1785 pel rei Carles III amb la finalitat de millorar la situació econòmica i social de les illes Pitiüses. També era coneguda amb el nom de Reial Junta de Govern.

Els seus orígens es poden trobar en l’informe Breve noticia del estado natural, civil, militar y político que hoy tienen las islas de Ibiza y Formentera, con sus adyacentes, en el qual es proposava la creació d’una comissió amb inclusió de representants de tots els estaments i d’elements destacats de la societat. Al mateix document s’apuntava que havia de funcionar també com a Societat econòmica de les illes d’Eivissa i Formentera, en la línia de les societats econòmiques d’amics del país que havien sorgit a diferents punts de l’Estat dins el fenomen de la Il·lustració .

La instrucció reial tenia data de 30 de novembre de 1785 i contenia un total de deu articles. La creació de la junta es feia al seu article tercer, on s’assenyalava la seua composició. A la resta d’articles hi havia també referències a la mateixa junta i les funcions que tendria, assenyalant-se al novè que quedaria establerta com a societat econòmica del país, sota la protecció reial.

La primera reunió, amb caràcter constitutiu, es va fer el dia 16 de juliol de 1786, sota la presidència del governador Juan de Sierra. En foren nomenats membres l’esmentat governador, el bisbe Manuel Abad y Lasierra , l’assessor del governador i superintendent de rendes, Miquel Gaietà Soler , el subdelegat de rendes, el subdelegat de Marina, l’administrador de les Salines. També en formaven part els capitans de les milícies dels quartons de Santa Eulària i Balansat, dos ciutadans i dos vicecònsols.

Seguint les instruccions rebudes de la cort, les principals preocupacions de la Junta se centraren en l’abastiment de productes bàsics per a la població. Però la seua principal funció, els primers temps de funcionament, va ser la d’elaborar els diferents plans que tenien com a finalitat la millora de la situació a les illes d’Eivissa i Formentera.

En total es crearen vuit comissions diferents: militar, agricultura, caritat, policia, reial patrimoni, salines, duanes i rendes del tabac, de les quals sorgiren diferents propostes de plans de millora que, en el seu conjunt, formaren el que es coneixia com a Plan de Yviza. Després de l’aprovació de la proposta per part del monarca, el 15 de setembre de 1789, la Junta d’autoritats es dissolgué i es convertí en Junta perpètua de govern . [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments