Jondal, platja des

Jondal, platja des GEO Tram costaner de l’illa d’Eivissa, situat al sud, a la vénda de Davall sa Serra, dins el poble des Cubells. També és coneguda amb el nom de port des Jondal. Es tracta d’una de les platges que es troben al fons d’una àmplia raconada costanera oberta als vents de migjorn i llebeig. L’altra platja és la des Xarco.

La platja —o port— des Jondal té una extensió d’uns 300 m de llarg per uns 50 m d’ample, en el lloc de major amplada. Està formada per materials sedimentaris aportats pel torrent que hi desemboca —el des Jondal— i la mar, entre els quals destaquen els còdols, que es troben tant a la riba com als primers metres del fons marí. La part de la costa més propera a la mar presenta un accentuat pendent.

La platja des Jondal ha estat objecte de diverses operacions de deposició de sediments arenosos provinents del fons marí d’altres llocs i de l’interior de l’illa, les quals només han romàs en la part més alta de la platja. A la part de darrere de la platja i fins als propers puigs, s’hi situen un extens savinar i diverses cases.

La platja des Jondal compta amb alguns restaurants i diversos accessos rodats, un asfaltat i provinent de dues desviacions de la carretera que va de l’aeroport a sa cova Santa i un camí de terra que passa per la platja des Xarco fins a Porroig.

Apareix documentat en el Memoriale Divisionis, document del repartiment d’Eivissa, com un rafal del quartó d’Algarb: “Raffal Bemerze Abenyondal”. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments