Joan Riquer, Marc

Joan Riquer, Marc (1681 — ?) HIST/ REL Frare dominic, fill del manyà Joan Joan “Torrent” i de Catalina Riquer.

Durant els darrers anys de la guerra de Successió, a causa de la dificultat de sortir de l’illa que experimentaven els estudiants que volien seguir estudis superiors, va impartir al convent d’Eivissa cursos de filosofia subvencionats per la Universitat.

El maig de 1731, a proposta de l’Ajuntament, fou nomenat síndic per anar a la Cort a demanar la devolució de les salines, que era la principal font d’ingressos d’aquesta institució. Després de rebre permís del governador del regne per a la realització del viatge, els regidors enviaren cartes a diferents autoritats per intentar aconseguir el seu ajut en la petició, s’entregaren a Marc Joan tots els documents necessaris per a la justificació de la petició, i es pactaren amb ell les condicions econòmiques del viatge.

Marc Joan sortí d’Eivissa l’agost de 1731 i el novembre del mateix any ja era a Sevilla, on en aquells moments hi havia la Cort, i lliurà un memorial imprès demanant al monarca la devolució de les salines. Per poder avançar amb la petició, el síndic demanà als regidors uns majors poders i més documents, que li foren concedits, i passà a Madrid, on s’havia tornat a instal·lar la Cort. Després d’això, alguns regidors de l’Ajuntament es negaren a seguir ajudant Marc Joan amb més fons, i la petició quedà aturada fins al 1734, amb el canvi d’ajuntament.

El Consell d’Hisenda informà favorablement la petició presentada per Marc Joan, però finalment el monarca es negà a acceptar-la, per considerar que anava contra la seua sobirania. Davant d’això, Marc Joan decidí presentar de seguida un nou memorial, on ja no es demanava la devolució de les salines, sinó una quantitat com a compensació. Després de rebre altra vegada l’informe favorable del Consell d’Hisenda, el rei tampoc ho acceptà i en lloc de la quantitat proposada de 5.231 pesos en concedí només 2.600, en concepte d’almoina, i no com a reconeixement d’un dret.

L’abril de 1735 tornà Marc Joan de la Cort, i per part de l’Ajuntament se li feren els pagaments que prèviament s’havien pactat abans de la seua sortida, a més de totes les despeses que tengué. [JPR/EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments