Increat Teatre, L’

Increat Teatre, L’ TEA L’Increat va néixer a Eivissa l’estiu de l’any 1998, de la mà de Vicent Tur i Riera, Juanjo Torres Resina i Xico Costa i Garcia, tres joves interessats a crear un grup que representàs a Eivissa teatre vehiculat normalment en català i de contenguts universals, moderns i que poguessin interessar un públic culte, nou i (relativament) ampli.

Tots tres, juntament amb altres persones del món del teatre a Eivissa, constataven que, fins aleshores, allò que s’havia produït teatralment a l’illa era, o bé teatre costumista, entroncat amb la rondallística popular eivissenca, o bé teatre d’abast suposadament “més universal” (de fet, més entroncat amb la cultura castellana o europea) i vehiculat pràcticament de manera exclusiva en llengua castellana.

El nom de L’Increat va sorgir mentre els membres del grup preparaven la primera posada en escena: No sóc ben sol, amb tots aqueixos passejants, espectacle basat en textos del poeta eivissenc Marià Villangómez, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. “L’Increat” és el títol d’un sonet del poeta eivissenc i va donar nom al grup. D’alguna manera, doncs, en el nom mateix del grup s’hi volia representar una referència ben arrelada a la terra —la del poeta Marià Villangómez— i una d’universal a través de la poesia, així com una interrelació, que ha acompanyat el grup en tot moment, entre poesia i teatre.

De No sóc ben sol, amb tots aqueixos passejants se’n varen fer diverses representacions, tant a Eivissa com a Formentera, l’any 1998, any en què fou estrenada amb motiu de les festes de Sant Miquel de Balansat, poble on Marià Villangómez compongué la major part de la seua obra poètica. Més endavant, se’n féu una versió, més teatralitzada, un espectacle més complet, l’any 2001. En aquesta segona representació s’afegí Ben Clark als actors de la primera —Juanjo Torres, Xico Costa, Imma Puerto i Àngels Martínez. La direcció va anar a càrrec de Vicent Tur.

L’Increat, després de la primera experiència de l’any 1998, va quedar “hivernat” durant més de dos anys, fins que es realitzà el segon muntatge: Txèkhov in Love (març de 2001), en què es posaren en escena tres peces de Txèkhov (El cant del cigne, L’ós i El prometatge), a càrrec de Xico Costa, Juanjo Torres, Imma Puerto i Vicent Tur, sota la direcció d’aquest últim. Així mateix, al llarg de l’any 2001 —i sempre sota la direcció de Vicent Tur— l’Increat realitzà dos muntatges curts: un amb motiu de l’acte d’Homenatge a l’Institut d’Estudis Eivissencs, que es va dur a terme al Consell Insular d’Eivissa i Formentera, amb motiu de la concessió de la Medalla d’Or d’aquesta institució a l’IEE. El segon va tenir lloc dins un certamen de curtmetratges, realitzat a Sant Antoni de Portmany durant les Festes de Sant Bartomeu, titulat Güestern, escrit i dirigit per Vicent Tur i Riera. Posteriorment, l’Increat ha continuat treballant en aquesta direcció.

Quant a muntatges poeticoteatrals, cal afegir-hi el realitzat l’any 2002 sobre la poesia de Miquel Martí i Pol.

L’Increat ha col·laborat activament, així mateix, en la posada en escena dels muntatges del Grup Teatral de l’Institut d’Estudis Eivissencs, dirigit per Vicent Tur (2000-02), i amb la participació de diversos actors en aquest grup-escola. [BJM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments