Illes Orientals d’al-Andalus

Illes Orientals d’al-Andalus pl f HIST Les Al-jaza’ir al-sharqiya lil-Andalus, com s’anomenaven en àrab, formaren una unitat administrativa que tot indica que començà del moment mateix de la seua annexió a l’emirat andalusí l’any 902, encara que una breu nota de Yaqut (s XII-XIII) esmenta separadament Yabisa de les altres dues illes.

Això podria ser un record d’una curta diferenciació política primerenca, tal vegada durant l’emirat, però una de les entrades del diccionari al-Himyari (el Kitab ar-rawd al-mi’tar fi habar al-aktar, final del segle XIII, inici del XIV) està dedicada a Mayurqa i en ella traça la metàfora que fa de Mayurqa la mare de Manurqa i Yabisa i afirma que a la major enviaven les dues illes menors els impostos que s’hi recaptaven. L’illa de Mayurqa centralitzava, doncs, el sistema tributari de les Illes Orientals en el seu darrer període de pertinença a l’Islam.

Trencada la unitat del califat el segle XI, les Illes Orientals formaren conjunt polític amb Dénia sota el comandament de Mugahid i del seu fill ‘Ali fins que fou deposat el 1059. A partir d’aquell moment les Illes Orientals passaren a formar una taifa independent fins a la incorporació a l’imperi almoràvit després de la croada pisanocatalana de 1114-1115 i s’hi mantengueren fins i tot després d’envaïda la resta d’al-Andalus pels almohades sota la direcció dels Banu Ganiya.

Finalment el 1188 els almohades trencaren de forma momentània la unitat administrativa de les Illes Orientals en envair Yabisa i Faramantira per aïllar Mayurqa i Manurqa dels ports nord-africans que les proveïen i aconseguir-ne la rendició que es va fer realitat el 1202 i el 1203, respectivament.

La conquista catalana iniciada a Mayurqa el 1229 acabà amb la cultura andalusí a les Illes Orientals. Tanmateix la creació del regne de Mallorques pel rei Jaume té el seu precedent clar en la unitat política que formaven les Illes Orientals. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments