Hotel Hacienda na Xamena

Hotel Hacienda na XamenaSA TUR Establiment situat en el nord-oest de l’illa d’Eivissa, al municipi de Sant Joan de Labritja i a uns cinc quilòmetres del poble de Sant Miquel de Balansat. Es troba a la part alta dels penya-segats coneguts com na Xemena.

Aquest hotel fou el primer edifici de grans proporcions en el qual s’intentà reproduir l’arquitectura típica eivissenca i recorda el conjunt de Balàfia. L’arquitecte va ser el belga d’ascendència polonesa Daniel Lipszyc. L’hotel és propietat de la societat Hotel Hacienda Na Xamena SA de la qual és accionista majoritari i president del consell d’administració el mateix arquitecte.

Fou inaugurat el 23 de maig de 1970. El disseny original preveia que tengués la categoria de cinc estrelles, però només n’hi foren concedides quatre per problemes a la decoració, línies de telèfon i, principalment, per la carretera d’accés a l’hotel. Aquest fet provocà que els seus primers anys d’explotació fossin difícils per causa de la seua escassa cabuda, 54 habitacions, i els menors preus oficialment permesos als hotels d’aquesta categoria.

Entre 1970 i 1974 fou explotat en règim d’arrendament per part d’una empresa suïssa; posteriorment passà a explotar-lo directament la mateixa empresa propietària. L’any 1979 finalitzà el règim de preus oficialment intervenguts i l’explotació dels hotels assolí llavors els estàndards de qualitat desitjats en un primer moment.

L’any 1981 fou acceptada la seua candidatura a la cadena hotelera internacional Relais et Chateaux, segurament la més prestigiosa del món. L’hotel apareixia a la Guia Michelin d’hotels i a una altra denominada Els millors cent hotels del món.

L’any 1989 es realitzà la seua modernització i ampliació fins a 68 habitacions, amb la creació de suites, una d’elles presidencial. Aquest fet permeté que l’any següent, superats anys abans els problemes de comunicacions i accés, assolís finalment, la categoria de cinc estrelles. La seua clientela es componia, sobretot, de clients directes, no contractats a través d’operadors turístics.

De 1976 en endavant cada any la seua direcció realitzava un viatge de promoció als EUA i gràcies a això fins a un 20% de la clientela era d’aquella procedència. Entre els clients fixos hi figuraven membres de la reialesa d’Aràbia Saudita, l’actriu Goldie Hawn i els actors Peter Sellers i David Niven, el músic Cristóbal Halfter o el que seria president de la República Francesa François Miterrand. També fou escenari de quatre pel·lícules, entre elles el Retorn de la Pantera Rosa. [ErRF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments