Hospital Insular

Hospital Insular SOC Rebé aquest nom la institució que a començament del segle XXI és situada a Cas Serres i depèn del Consell d’Eivissa i Formentera. La seua funció és més social que sanitària i segueix les directrius que tengué al llarg de la seua història.

Va ser fundat l’any 1423 per l’arquebisbe de Tarragona Dalmau de Mur i era situat a Dalt Vila, vora l’església de l’Hospitalet, de la qual formava part. L’any 1849 passà a la Casa Hospici Sant Rafel, situada al final del carrer de la Soledat, també a Dalt Vila, on va funcionar fins a mitjan segle XX. Va combinar la seua funció amb la d’hospici. Tenia assignat un metge i un practicant per a l’atenció dels malalts. Allí portaren els ferits alemanys del cuirassat Deutschland quan fou bombardejat el 1937 per avions republicans a l’avantport d’Eivissa. L’any 1955 passà a un edifici de nova construcció, de tres plantes, situat a l’avinguda d’Espanya, dependent de la Diputació Provincial, que el va dotar dels serveis propis d’una institució sanitària (quiròfan, raigs X, etc.). Rebia el nom de Casa Provincial de Beneficència. Dins el mateix solar hi havia una capella per als serveis religiosos. El personal no sanitari estava format majoritàriament per Germanes de la Caritat i la seua funció va seguir sent principalment la d’hospici i atenció a la gent gran sense família.

L’any 1979 va ser transferit al Consell Insular d’Eivissa i Formentera, que va reforçar la part sanitària i el dotà de més personal especialitzat. A causa de deficiències en l’estructura de l’edifici, el 1991 va ser desallotjat i enderrocat i en el solar es construí la seu del Consell. L’hospital va funcionar a l’escola d’educació especial de Can Sifre fins a 1993, any en el qual fou inaugurat un nou edifici de quatre plantes a Cas Serres, amb una superfície total de construcció de 7.522 m2 i un pressupost de més de 600 milions de pessetes. L’arquitecte fou Òscar Canalís Hernández i fou guardonat amb el Premi d’Accessibilitat de l’Àrea d’Edificis d’Ús Públic (1993). Té una capacitat d’allotjament de 166 places i ofereix atenció de metge i infermeria les vint-i-quatre hores del dia, estades sociosanitàries temporals i permanents, visita ambulatòria de psiquiatria i psicologia, diverses teràpies de moviment i recuperació, etc.

A final de 2003, l’equip humà que hi treballava estava format per la directora, un psicòleg, un psiquiatre, cinc metges, un fisioterapeuta, un assistent social, deu infermeres, quaranta-cinc auxiliars de clínica, tres zeladors, un cap de negociat, un auxiliar administratiu, dos ordenances, un oficial de manteniment, dos operaris, un jardiner, tres cuiners, sis ajudants de cuina, dues cambreres i dinou netejadores.

Hi funciona un centre de dia d’atenció a malalts amb trastorns de la memòria, del qual s’ocupa un equip format per un fisioterapeuta, una infermera, dos auxiliars d’infermeria i un terapeuta ocupacional [JBM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments