Gutiérrez Cossío, Francisco

Gutiérrez Cossío, Francisco (San Diego de los Baños, Cuba 1894 —Alacant 1970) ART Pintor. Conegut com Pancho Cossío.

Va residir a Santander encara que també es formà com a pintor a Madrid i a París, on residí nou anys. Després d’una etapa cubista, el seu estil esdevengué més auster quant al color i amb una gran riquesa de matisos. Els seus temes més habituals eren marines, natures mortes i retrats.

L’estiu de 1960 el passà a Eivissa, invitat per Fernando-Guillermo de Castro que ha contat l’estada del pintor a l’illa; primerament s’allotjà a Sant Antoni, a l’apartament de Castro, però aviat, i amb la intenció de treballar, es traslladà a la casa Balansat de Dalt Vila, convidat per Antonio Ruiz, on habilitaren una habitació com a estudi del pintor.

Aviat el Grup Eivissa 59 organitzà una exposició de la seua obra a la Galeria el Corsario, que dirigia el propi Antonio Ruiz. L’exposició de divuit guaixos fou un èxit de crítica i de vendes. Per les dificultats d’editar-lo a Eivissa, la realització material del catàleg de l’exposició fou encarregat a Palma, de la mà de Camilo J. Cela; duia unes paraules introductòries de Castro.

Durant la seua estada i en un dels passetjos que realitzava per Talamanca es retrobà amb el poeta dadaista Tristan Tzara.

Tot seguit Camilo J. Cela proposà una exposició de Pancho Cossío i Antonio Ruiz a l’Hotel Formentor de Mallorca, que realitzaren a final de l’estiu de 1960, amb obra que havien realitzat en la seua totalitat a Eivissa. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments