Grup de Teatre des Cubells
Grup de Teatre des Cubells TEA A principi d’octubre de 1981, Pere Laurens, mossènyer des Cubells, reuní un grup de vesins de la parròquia per tal d’organitzar la festa de Santa Teresa, segona patrona del poble. La pluja d’idees generada fou tan abundant que en resultà una setmana, de festes. L’objectiu era aconseguir un conjunt d’activitats arrelades a la terra, que servissin per mantenir i recuperar tradicions i que simultàniament fossin reivindicatives de solucions per als problemes del poble i tenguessin un marcat esperit lúdic i cultural.
Així, en el programa hi han figurat sitges de carbó, forns de pega i de guix, etc.; també olimpíades i diverses activitats esportives dins de camps llaurats per fer palesa la necessitat, ara ja coberta, de camps esportius. Igualment concerts, conferències, etc. I mai, en aquestes festes, no hi ha mancat el teatre. Els primers anys hi actuaren el Gat (Grup Amateur de Teatre), el Grup de Teatre d’Arts i Oficis, el Grup de Teatre de Sant Agustí des Vedrà, el Grup de Teatre s’Esglai, de Formentera, etc.
Des de ben aviat, cada any, a la festa pagesa de la font d’en Xiquet, s’hi ha escenificat una rondalla. Els anys 1984, 1985 i 1986 hi actuà el Grup de Teatre de l’Institut Quartó de Portmany, amb obres com La sogra de Sant Pere o Els adagis. L’any 1987 també es programà l’actuació d’aquest grup, però no hi pogueren acudir. Per superar el problema, alguns vesins, “amb quatre grapats”, muntaren la rondalla Es talequet de ses dobletes d’or, recollida per Joan Castelló Guasch. A l’hora de presentar l’obra s’adonaren que el grup no tenia nom, així que, sense pensar-hi gaire, va néixer el Grup de Teatre des Cubells.
La bona acollida dispensada pel benigne públic en va assegurar l’arrelament. Des de llavors, cada any, el Grup de Teatre des Cubells ha estrenat obra a la festa pagesa a la font d’en Xiquet. El sistema de treball és ben senzill: es llegeix la rondalla, s’adapten i creen situacions i personatges seguint-ne el fil argumental, es reparteixen els papers i cada actor i actriu mira de ficar-se dins del seu personatge. En els assajos es va creant un diàleg que no s’escriu, però generalment es recorda. A l’hora de la veritat sempre surten situacions que sorprenen i cada personatge ha d’actuar d’acord amb el seu caràcter.
L’any 1995 es contractà un curs de teatre, as Cubells, impartit per Merche Chapí. Vist el punt de partida, la millora tècnica del grup fou notable. Fruit d’aquest curs fou la primera obra de teatre apresa de memòria: L’estudiant màgic, o sia, l’ànima del senyor Libori, comèdia que el grup atribueix a Frederic Soler “Pitarra”, sense haver-ho pogut confirmar. Es representà una desena de vegades per diferents pobles d’Eivissa. L’any següent es continuà el contacte amb Merche Chapí assistint com a alumnes als cursos de teatre que impartí a l’Espai Cultural de Can Ventosa, organitzats per l’Ajuntament d’Eivissa. Aquesta dona de teatre va imprimir caràcter a la manera de fer del grup, però no es repetí l’experiència d’una obra escrita per ser representada fins a l’any 2000, quan el grup va participar en l’homenatge a Marià Villangómez i Llobet escenificant Es més alt embruixament. Aquesta obra, dirigida per M. Àngels Martínez Corderas, amb muntatge d’escenari, decorats, atrezzo, etc. summament cuidats, és l’esforç més gran realitzat fins al moment per aquest grup. Es va representar set vegades per distints pobles d’Eivissa i a l’Auditori de Cas Serres, dins del programa de la Primera Mostra Internacional de Teatre Amateur d’Eivissa i Formentera.
Però el Grup de Teatre des Cubells segueix amb les rondalles. L’any 2001 participà en la segona mostra amb la rondalla Una que no volia pastar, recollida a Mallorca per Jordi des Racó (mossèn Antoni M. Alcover). Altres obres representades per aquest grup, són les rondalles recollides per Joan Castelló Guasch a Eivissa i Formentera: Es talequet de ses dobletes d’or, Es gegant des Vedrà, Sa bruixa de la Mola, En Joanet de sa gorrineta, Es gat Putifeina, Dos terces, Es mal trago, L’amo des vedell, Es follet, Es darrer tot ho té... si ses rates no s’ho mengen, Es barruguet... Rondalles recollides per Jordi des Racó a Mallorca: En Pere de sa xulla, Tauleta, para’t, Ous de somera, Sa jaia Gri... Adaptacions: Es fills d’en Pep Xeringues (faula de Jean de la Fontaine), El testament (conte de Francesc Eiximenis), S’olla (La comèdia de l’olla, de Plaute) i Dos terces de carn (El mercader de Venècia, de Shakespeare).
El 2017 fou guardonat amb la Menció d'Honor Sant Jordi, atorgada per l'Institut d'Estudis Eivissencs. [JGT]
Descàrregues
