Grossa, serra

Grossa, serra GEO

1.
Nom que rep una de les elevacions situades a l’àrea muntanyosa de la mateixa denominació, dins la vénda de l’Horta del poble de Sant Jordi de ses Salines, municipi de Sant Josep de sa Talaia. A més, es troba inclosa en l’Àrea Natural d’Especial Interès —ANEI— coneguda com la serra Grossa, des de l’aprovació de la Llei d’espais naturals (1991).

Morfològicament, es tracta d’una elevació allargada del sud al nord, que no és més que la successió de diversos puigs alineats que s’enlairen fins a altures que se situen entre els 420 i els 440 m.

El vessant de migjorn presenta una coberta vegetal de pins blancs des dels 120 m d’altura. A ponent, el torrent de sa Font i el camí de cas Colls separen la serra Grossa del seu vesí més prominent, el puig Gros; aquí se situa el barri de Cas Colls, que és el que concentra més habitatges de tota aquesta zona muntanyenca, tot aprofitant les escasses terres planes de la contrada; aquest vessant de ponent presenta un gran pendent fins als 150 m d’altura i està tot cobert per pins blancs.

A tramuntana, es troba el puig de sa Pega (400 m), que fa de partió entre Sant Rafel de sa Creu (es Fornàs); en aquest vessant encara es noten els rastres més septentrionals de l’espectacular incendi que afectà aquesta àrea muntanyosa (des del puig des Cònsol, al municipi d’Eivissa), el 1994. El vessant de llevant presenta un pendent més suau que el de ponent, fins trobar-se amb les vesines serra de sa Murta i serra de ses Fontanelles.

Cal destacar que una línia aèria elèctrica d’alta tensió recorre el cim de la serra Grossa, del sud-est al nord-oest.

Geomorfològicament es tracta d’una zona que presenta molts de plecs i encavalcaments de calcàries. La vegetació que hi predomina és el Pinus halepensis (pi blanc), però també s’hi poden trobar el coscoll, la ginesta, el cepell i l’arboç.

Altres característiques d’aquesta ANEI són el seu bon estat de conservació, l’equilibri paisatgístic entre zones forestals i conreades i l’existència de pistes forestals (moltes ja asfaltades a principi del segle XXI) que connecten el sud amb el nord.

Quan es parla d’unitats físiques de l’illa d’Eivissa, en alguna ocasió, s’ha usat el nom de la serra Grossa per referir-se a tot el massís muntanyós que es troba en el triangle comprès entre la ciutat d’Eivissa, la carretera d’Eivissa a Sant Josep i el poble de Sant Rafel de sa Creu, massís que, més endavant, i per ponent, es veurà succeït pel massís de les serres de Sant Josep, fins arribar a la mar a l’altura de l’illa des Vedrà. [MCL]

2.
Puig de 388 m d’altitud situat a la vénda de Cas Ripolls, de la parròquia de Sant Joan de Labritja. Forma part del massís de sa Mala Costa. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments