Grolliez de Servien, Pedro

Grolliez de Servien, Pedro (s XVIII — XIX) SOC Enginyer, col·laborador tècnic del Pla de Millores dissenyat, principalment, pel mallorquí Miquel Caietà Soler i Rabassa a final del segle XVIII.

Juntament amb el químic Agustí de Laplanche va recórrer, l’any 1792, els voltants de Vila per trobar i decidir la millor aigua viva per portar-la a la ciutat. S’escollí la del pou del coll de Portmany, que més endavant rebé el nom de pou de can Mosson de Sant Rafel. Dirigí les obres de construcció de la primera canonada i fou substituït després per l’enginyer Pablo Ordovás.

També va dissenyar la vila de Santa Eulària; entre els anys 1792 i 1797 s’hi establiren una quarantena de solars, a la meitat dels quals ja s’havien construït cases. El centre del poble era la plaça de l’Ajuntament, amb la font i el passeig arbrat que s’allargava fins a la mar.

Va projectar també l’església de Sant Agustí i el poble que s’hi pensava fer a la vora. El plànol presenta el temple amb un aspecte semblant al que té els primers anys del s XXI. Però té projectat un porxo davant la façana principal que mai no s’ha construït. Posteriorment l’església va sofrir modificacions quan s’enfondiren les capelles més properes al presbiteri, que eren, primitivament, tan poc fondes com la resta. [JPB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments