Governador, casa del

Governador, casa del HIST Edifici que forma part del recinte que amb el nom des Castell culmina el puig de Vila. Es troba situat a llevant de la torre de l’Homenatge i s’estén fins al carrer de la Universitat; ocupa aproximadament la meitat sud del recinte del castell.

La base de la casa es troba sobre la murada del castell medieval. L’espai que comprèn la casa del Governador fou la part, o una porció important d’ella, que pertocà a l’infant Pere de Portugal immediatament després de la conquista de 1235 i que després passà a mans del rei Jaume II de Mallorca (1260) i dels seus successors.

Era l’edifici que s’usava com a allotjament del governador , el representant del poder central a les illes Pitiüses; abans, havia ocupat dependències de la torre de l’Homenatge, però la necessitat de millorar els habitatges del governador, va motivar la construcció del gran conjunt edificat que es coneix amb aquest nom i que sembla sorgir —a pesar dels precedents islàmics de la seua estructura— just arran de la construcció de les murades renaixentistes, al llarg de la segona meitat del segle XVI.

Hi ha restes visibles d’estil gòtic i renaixentista, però el conjunt ha sofert reformes i ampliacions, especialment a les plantes altes, en dates posteriors a l’esmentada. Durant el segle XVI la casa del Governador es va ampliar amb construccions aixecades a l’exterior dels llenços fortificats, a l’espai situat entre les torres I i VII i entre la I i la II del recinte medieval emmuradat, segons l’enumeració que va fer Antoni Costa Ramon. D’aquesta ampliació cal apuntar la balconada amb mirada cap a migjorn, amb tres grans finestrals coberts amb arcs rebaixats de marès, amb capitells ressaltats o amb una simple motllura horitzontal, és a dir, capitells toscans.

L’altre element arquitectònic destacable és el pati central, amb diferents edificis al voltant; aquest pati porticat, de planta rectangular, lleugerament trapezoïdal, tenia una filera d’arcs, paral·lels al mur, de tipus rebaixat, amb capitells motllurats de dovelles de marès sobre pilastres quadrades; en època recent els arcs foren quasi tots tapiats, amb la finalitat de convertir els espais en sales tancades al voltant del pati.

Arquitectònicament és també destacable a la façana de tramuntana una finestra geminada de marès d’estil gòtic català, amb arquets de mig punt i altres detalls ornamentals. A la part superior, té un escut romboïdal, amb els pals de la corona d’Aragó i, davall, en el mateix panell, l’escut del governador Ferran de Sanoguera.

Altres elements destacables es troben en el conjunt i altres han desaparegut, com una porta gòtica ogival, que era una de les poques del seu gènere que hi havia a Dalt Vila.

Els elements arqueològics i arquitectònics han estat estudiats per J. Ramon Torres, arran de diverses intervencions arquitectòniques desenvolupades entre 1988 i 1999.

A començament del segle XXI continuen les actuacions arquitectòniques amb els estudis arqueològics pertinents i previs, que permetran conèixer millor aquesta edificació. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments