Gorg, es

Gorg, es TOPON Finca del pla de Vila ara ja completament urbanitzada, que devia el nom a l’existència dins els seus límits d’una bassa on naixia i s’estancava l’aigua. A la darreria del s XVII aquesta finca pertanyia a la Companyia de Jesús i constava d’una porció d’hort i d’un sector de prat inculte.

L’any 1685 els jesuïtes, juntament amb altres propietaris de prat, iniciaren el sanejament de l’aiguamoll que vorejava la riba occidental del port d’Eivissa i convertiren la maresma en feixes conreables. El conjunt de feixes corresponent a la finca des Gorg ha conservat el nom de prat des Gorg i el camí que hi donava accés s’havia anomenat sempre carrera des Gorg.

Durant el s XVIII, en virtut d’un acord estipulat l’any 1705 entre la Universitat i la Companyia de Jesús, la bassa des Gorg s’emprava com a amarador públic de cànem i de lli.

A partir dels anys quaranta del s XX, l’aigua que hi brollava fou usada per abastir d’aigua potable la ciutat d’Eivissa. A principi del s XXI sobre l’emplaçament de l’antiga bassa s’hi alça una planta potabilitzadora. [JPR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments