Gaviota, La

Gaviota, La SOC Setmanari que, amb el subtítol de Semanario festivo ilustrado, es publicà a Eivissa des del 9 d’abril fins al 30 de juliol de 1893, amb un total de disset números.

Sortia cada diumenge i Bartomeu de Roselló en fou fundador i propietari. La redacció i administració estava situada al carrer de Sant Vicent, núm. 18 (avui carrer de Pere Tur), i s’editava a la impremta de Francesc Escanellas. Alexandre Llobet Tur va ser-ne director. Era il·lustrat amb gravats de l’agència de Barcelona Víctor Tomey y Cía. Algunes d’aquestes il·lustracions apareixen signades per V. Tur.

El format dels quatre primers números era de 8 pàgines de 27 x 18 cm a dos columnes i el preu de la subscripció era de 0,75 pessetes al mes. A partir del número 5 el format es reduí a 4 pàgines i el preu de la subscripció passà a ser d’1 pesseta per trimestre. El preu d’un exemplar era de 20 cèntims.

En el primer número es presentava com un periòdic purament literari i local, apartat de la política, on tan sols hi tenien cabuda articles literaris, poesies i algunes notícies locals d’interès general.

Entre els seus redactors i col·laboradors hi havia Bartomeu de Roselló, Lluís Llobet, Francesc Escanellas, Antoni Pujol, Ramon Puig, Fernando Zaide i Frederic Canalejas. Publicà també unes petites poesies bilingües (castellà-català) de Joan Torres Guasch. Entre els pseudònims es troben els de Píldora, Gaviotito, Baltasar, Fígaro, Mosquito i diverses inicials com X i Z.

El contingut era format per les seccions “El parnaso español” —on s’incloïen poemes de grans autors de la literatura espanyola com Zorrilla, Espronceda, San Juan de la Cruz, Bécquer i Quevedo, entre d’altres—, “Dimes i diretes” —una secció de notícies locals—, “Correspondencia”, “Crónica de domingo a domingo”, “Menudencias”, a més de poemes, articles, trencaclosques, anuncis i vinyetes humorístiques.

La reduïda rendibilitat de la publicació a causa de les il·lustracions, que devien encarir-la, i de la baixa acollida, contribuïren a la seua desaparició després d’haver-se editat tan sols quatre mesos. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments