Gavina, torre de la

Gavina, torre de la HIST/ARQUIT/ TOPON Nom que rep la més occidental de les torres costaneres de vigilància de l’illa de Formentera, situada a 14 metres sobre el nivell de la mar en una punta del mateix nom, entre cala Saona i la punta de sa Pedrera, a la vénda de Porto-Salè.

Fou aixecada, juntament amb les tres torres restants de l’illa, entrada la segona meitat del segle XVIII, essent el 1763 la data més aproximada de la seua finalització.

L’execució de les obres, que seguia les pautes establertes per Joan Ballester, enginyer en cap del Regne de Mallorca entre 1740 i 1756, per a la resta de construccions defensives d’aquestes característiques, va correspondre a l’enginyer Garcia Martínez, que introduí petites variacions a les propostes de Ballester. Es tracta d’una edificació d’estructura troncocònica de nou metres d’alçada, amb dues plantes i una plataforma superior protegida per un parapet seguit. Com a la resta de torres de l’illa, la porta d’entrada es troba a mitja altura, per on s’accedeix a la primera planta, comunicada, amb escales semiencastades al mur, amb la planta baixa i amb la plataforma superior. Les dues cambres són de sostre voltat i la plataforma era coronada per una garita no conservada.

Com la resta de les torres d’aquest període, és feta de maçoneria de pedra calcària i morter de calç, amb sis nervis de carreus de marès repartits uniformement pel seu perímetre.

Fou sotmesa a una restauració entre els anys 2007 i 2008, amb projecte de l'arquitecte Marià Castelló Martínez.

No comptà amb artilleria ni amb torrers permanents fins a la creació d’aquest cos, l’any 1852. Des del seu emplaçament es controlava la navegació en l’àrea de ponent i l’accés as Freus, s’Espalmador i el port de la Savina.

Fou declarada Bé d'Interès Cultural el 1949. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments