Freus, es

Freus, es TOPON Zona marítima entre les illes d’Eivissa i Formentera.

El nom prové del llatí FRETU, que significa estret i fa referència als passos existents per a la navegació entre les illes i illots que hi ha entre Eivissa i Formentera. El pas entre l’illa des Porcs i l’illa des Penjats es coneix com Freu Gros, mentre que el pas entre aquesta darrera i l’illa d’en Caragoler es coneix com Freu Petit. Existeix també es Freu, o es Freus, de ses Portes, entre Eivissa i l’illot d’en Caragoler. El Freu Petit, per això, es coneix també com Freu d’Enmig. El conjunt toponímic es completa amb altres noms de lloc de menor importància, com el Freu des Faro, entre l’illa des Porcs i s’Espalmador; la costa des Freus, al NW de s’Espalmador, i es Freuets, punt més oriental de l’illa des Porcs, en una zona d’esculls al NE de s’Espalmador. Solament el Freu Petit i, especialment, el Freu Gros són usats regularment per a la navegació de càrrega i passatge. La resta de passos solament són practicables per embarcacions menudes.

La denominació es Freus substituí des del segle XVI una altra denominació antiga d’aquesta zona d’estrets, les Portes, que s’ha conservat per referir-se a la punta més meridional de l’illa d’Eivissa, al seu freu i a alguns altres elements geogràfics adjacents.

El fet que es tracti d’una àrea desprotegida dels vents de llevant, gregal, ponent i llebeig, amb poca profunditat i amb forts corrents ha convertit es Freus en una zona de relativa perillositat per a la navegació al llarg de la història. L’historiador Joan Marí Cardona ha ressenyat el naufragi als Freus de ses Portes de la nau genovesa Sant Nicola di Bari en novembre de 1651. El 1960 el vapor Manolito hi obrí una via d’aigua que ocasionà el posterior naufragi a s’Espalmador. Els grans temporals, de ponent i gregal especialment, converteixen es Freus en una zona de difícil trànsit, fet que motiva ocasionalment la incomunicació de Formentera i Eivissa en algunes èpoques de l’any.

A llevant del Freu Gros s’hi troba una balisa coneguda com sa Balisa des Freus. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments