Franco Bahamonde, Francisco
Franco Bahamonde, Francisco (Ferrol 1892 — Madrid 1975) SOC Militar i polític espanyol.
Pertanyia a una família tradicionalment vinculada amb la marina però, després de suspendre els exàmens d’ingrés a l’escola naval, va ingressar el 1907 a l’acadèmia d’infanteria de Toledo. Va tenir diverses destinacions, algunes d’elles al Marroc espanyol. El 1926 va ser ascendit a general de brigada per les seues campanyes en aquell protectorat.
El 1933 fou comandant militar de les Balears i el mes de maig va realitzar una visita a Eivissa de tres dies de durada. Durant aquella estada va visitar les instal·lacions militars de l’illa acompanyat del comandant militar d’Eivissa, García Ledesma. L’alcalde d’Eivissa, Joan Ferrer Hernández, li va plantejar la cessió a la ciutat de les murades per part del Ministeri de la Guerra i la necessitat de derruir les casetes del pati d’Armes. En aquella visita s’allotjà a l’acabat d’inaugurar Gran Hotel Ibiza (després Hotel Montesol).
Juntament amb els generals Sanjurjo i Mola protagonitzà l’alçament nacional del 18 de juliol de 1936, que desencadenà la Guerra Civil (1936-39). Després de la mort accidental de Sanjurjo, l’1 d’octubre de 1936 es va proclamar generalíssim dels exèrcits i cap de l’Estat.
El maig de 1947, aprofitant la visita oficial que Franco va realitzar a la capital de les Balears, una nodrida representació de les institucions civils i religioses de les Pitiüses es va traslladar a Palma per retre homenatge d’adhesió i fidelitat al cap de l’Estat espanyol. Era presidida per l’alcalde d’Eivissa, Cèsar Puget Riquer, els alcaldes de la resta de l’illa i de Formentera, així com també pel bisbe de la diòcesi, Antoni Cardona Riera.
Franco visità per segona vegada Eivissa l’octubre de 1955; el motiu de l’estada era l’assistència a la coronació de la patrona d’Eivissa, Santa Maria de les Neus i la inauguració dels 92 habitatges del grup Santa Margarita, construïts per l’Obra Sindical de la Llar, en un terreny cedit per l’Ajuntament d’Eivissa. Fou acompanyat en tot moment per l’alcalde d’Eivissa, Antoni Guasch Juan, i pel bisbe Antoni Cardona Riera . Els actes de la coronació de la Mare de Déu varen comptar amb la presència de les autoritats provincials i municipals de les Balears, del nunci apostòlic Hildebrando Antoniutti, de l’arquebisbe de València, així com també d’un nombrós grup de membres del Front de Joventuts i de la Secció Femenina de Mallorca, que es varen traslladar a l’illa per tal de donar suport a tots els actes organitzats. [NET]
Descàrregues
