Foster, George Mcclelland

Foster, George Mcclelland (Sioux Falls, Dakota del Sud 1913 — Berkeley, Califòrnia 2006) SOC Antropòleg nord-americà; es va graduar i doctorar a la Universitat de Califòrnia (Berkeley), on va estar professor durant 26 anys i emèrit des de 1979. Allí va rebre la influència de Carl Sauer, que n’era professor des de 1923 i havia creat el grup de geògrafs de Berkeley, l’originalitat del qual es troba en el desenvolupament de l’anomenada geografia cultural (en anglès, cultural Geography) amb interès per la tendència paisatgística i la preferència per l’estudi de l’evolució de les tècniques com a factor de la formació del paisatge cultural; aquesta tendència geogràfica es relaciona clarament amb ciències afins de caràcter humà o cultural, com l’antropologia, l’etnologia i la història.

Foster s’especialitzà en l’estudi de l’Amèrica hispana, sobretot de Mèxic. Va estar director de l’Institut d’Antropologia Social de l’Smithsonian Institution de Washington, de la qual va ser representant a Ciutat de Mèxic els anys 40; fou també president de l’Associació antropològica americana i elegit membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i de l’Acadèmia Americana d’Arts i Ciències. El decenni dels 50, en un projecte d’investigació a llarg termini a la recerca de l’herència hispànica a Amèrica, Foster emprengué la realització de diferents treballs de camp comparant la vida dels camperols espanyols i hispanoamericans; els resultats, publicats a Cultura i Conquista (1960), culminen les concepcions clàssiques d’aculturació i prefiguren una altra obra seua, L’herència llatinoamericana d’Hipòcrates (1993). En aquell viatge a Espanya conegué Julio Caro Baroja, amb qui col·laborà més tard en diversos treballs sobre la vida tradicional espanyola.

Visità Eivissa i elaborà el seu treball sobre ses feixes del pla de Vila que, amb el títol “The feixes of Ibiza”, fou publicat en la revista de la Societat geogràfica americana de Nova York, Geographical Review, revista on vegeren la llum altres articles seus. Molt poc després, el geògraf Antonio López Gómez va fer-ne la versió castellana, que aparegué a Estudios Geográficos, i ha estat reproduït dues vegades més pel també geògraf Bartomeu Barceló Pons , primer al Boletín de la Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Palma de Mallorca (Palma, 1963) i més recentment a la revista del Departament de Ciències de la Terra de la UIB, Territoris (Palma, 2000), p 185-193. “Las feixes de Ibiza” és avui no solament un article de geografia cultural i històrica, sinó també un excel·lent treball d’antropologia cultural i la principal font per al coneixement científic de ses feixes i les tècniques agrícoles aplicades.

Foster assenyala el caràcter únic de ses Feixes , que no se semblen ni a les xinampas de la vall de Mèxic ni als horts de l’Albufera valenciana, com a exemples que ell coneixia bé d’altres hortes tradicionalment guanyades a terrenys pantanosos llacustres o a maresmes.

Les investigacions de Foster, interessat també per la salut pública i aspectes d’antropologia mèdica en l’àmbit de les cultures tradicionals i l’impacte del canvi tecnològic, s’ampliaren, posteriorment, al sud i sud-est asiàtic i a l’est d’Àfrica, on va servir com a assessor de l’OMS i de l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional.

La importància de Foster en el camp de les ciències socials, amb més de cent articles majors i desenes de llibres publicats, li va comportar reconeixement internacional i guardons, com el Premi al Servei de l’American Antropological Association i el Premi Malinowski de la Society for Applied Anthropology. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments