Formentera. zz) Periodisme i comunicació

Formentera. Periodisme i comunicació

La història de la comunicació a Formentera és una història recent. No és fins al començament de la dècada dels vuitanta del segle XX que es pot parlar d’una tasca periodística continuada, vinculada directament amb l’illa i que presenta algunes característiques bàsiques: dependència absoluta de les capçaleres eivissenques i mallorquines, nul·la estructura editorial pròpia i relació directa amb la feina desenvolupada per un seguit de noms propis en les respectives corresponsalies.

El primer i únic precedent periodístic d’aquest tipus es remunta abans de la Guerra Civil i es personalitza en la figura de Joan Mayans Castelló —Joan Guillem—, secretari del jutjat de Formentera que exercia de corresponsal de Diario de Ibiza sota el pseudònim de Casimiro. La seua tasca es va dur a terme, aproximadament, entre els anys 1925 i 1936.

Tot just iniciada la dècada dels vuitanta, apareixen en l’edició eivissenca del diari mallorquí Última Hora unes pàgines setmanals dedicades a informació de Formentera, produïdes per Llorenç Vidal Ros, un dels peoners en la consolidació de la presència formenterera en la premsa pitiüsa. La seua llarga tasca periodística, en què també va ser corresponsal de La Prensa de Ibiza, ha estat continuada, després de la seua mort, a Última Hora per Guillem Romaní.

El Diario de Ibiza s’afegia ben aviat a aquesta iniciativa, amb la posada en marxa de la corresponsalia formenterera amb Pedro Martín Matilla al capdavant, tot i que va ser amb l’arribada de Xavier Oller que aquest rotatiu inicià un seguiment continuat de la realitat de l’illa. El substituí el 1984 Joan Cerdà Subirachs, en l’època del qual el diari va editar el suplement de periodicitat setmanal Diario de Formentera. Tot i que aquesta capçalera va desaparèixer, Diario de Ibiza conservà la propietat del registre.

Però va ser amb el periodista Carmelo Convalia Palacio (Pamplona, 1958), l’any 1989, quan el diari fixà a Formentera una residència estable i una cobertura informativa plenament professionalitzada. Carmelo Convalia, diplomat en Magisteri, va estudiar dos anys de periodisme a la Universitat Complutense de Madrid i ha compaginat sempre la corresponsalia de Diario de Ibiza amb la de Radio Ibiza Ser. És cofundador de l’emissora local Radio Illa Formentera i, amb Llorenç Vidal, del setmanari Formentera Dia a Dia, que es va publicar entre 1987 i 1989. També ha treballat a Radio Diario de Ibiza i ha col·laborat en mitjans diversos, d’àmbit local, estatal i internacional, com són ara Diario de Mallorca, El Sol, El Europeo de las Cuatro Estaciones, la francesa Méditerranée Magazine, la revista de la Unesco Source, el Magazine de La Vanguardia i en diversos programes de Televisió de Catalunya.

Un altre nom de referència en la història del periodisme a les Pitiüses és el de Juan Ramón de la Cruz Valero (Madrid, 1936 — Eivissa, 2000). L’any 1958 es graduà en l’Escola de Periodisme de Madrid i el 1961 començà a treballar com a redactor de l’agència francesa de notícies France-Presse, a París. Quatre anys més tard passà al servei exterior de l’agència espanyola Efe, on desenvolupà tasques de corresponsal a diversos països de Sud-amèrica. L’any 1968 treballà per al servei de premsa de les ambaixades d’Espanya a Washington i, cinc anys després, a Londres. Una vegada instal·lat a Formentera, dirigí el setmanari d’informació general Uc i col·laborà en diversos mitjans de comunicació com les revistes Triunfo, Tiempo i Interviu, les capçaleres Diario de Mallorca, Baleares, Diario de Ibiza, Última Hora i La Prensa de Ibiza i els setmanaris Formentera Dia a Dia i Proa. Com a director de la revista Uc va renovar el periodisme pitiús amb altres figures del periodisme local de prestigi reconegut, com Pilar Bonet o Rafael Garcia Pascuet.

En la segona meitat de la dècada dels vuitanta, sorgiren a Formentera els dos únics projectes periodístics que ha tengut l’illa: l’emissora Ràdio Illa Formentera i el setmanari Formentera Dia a Dia.

Ràdio Illa Formentera, impulsada per Carmelo Convalia, Joan Garau i Enric Garcia i ubicada en el primer pis de l’Ajuntament vell, va ser inaugurada el 3 de desembre de 1986, dia de Sant Francesc. La seua àmplia programació donava cabuda a informatius, programes culturals i debats, entre d’altres, tots elaborats de manera voluntària i altruista. El programa S’Aixadamplada aconseguí elevats índexs d’audiència amb una programació centrada en la difusió de la poesia popular. A partir de mitjan dècada dels anys 90 del segle XX, la programació pròpia es va veure progressivament reduïda fins que s’interromperen les emissions. El 2001 se’n redactaren nous estatuts i Ràdio Illa es convertí en la primera i única emissora de ràdio de titularitat pública de les Pitiüses.

D’altra banda, el setmanari d’informació local Formentera Dia a Dia va ser editat entre 1987 i 1991 amb el suport econòmic de l’exbatle socialista de Formentera, Bartomeu Ferrer Marí. En una primera etapa, va ser coordinat per Llorenç Vidal, qui feia les tasques de redactor amb Carmelo Convalia. N’eren col·laboradors habituals els periodistes Pep Ribes i Juan Ramón de la Cruz. En la segona etapa, després d’un període en què desaparegué dels quioscos, va ser dirigit per la periodista valenciana Júlia Vidal i passà per períodes d’irregularitat de distribució i periodicitat fins a la seua desaparició el 1991.

Altres experiències editorials que han tengut lloc a Formentera han estat el butlletí del PSOE Formentera socialista, promogut en la primera meitat dels anys 70 del segle XX per Bartomeu Ferrer Marí; la revista mensual Poble de Formentera, editada per la secció de Formentera de l’Obra Cultural Balear entre els anys 1979 i 1980; les revistes de còmic ADN i Cosmos Factory, publicades entre 1985 i 1992 i 1994 i 1998 respectivament; les publicacions Formentera Zeitung (1994-1999) i Formentera Magazine, en alemany i adreçades a la població d’origen germànic de segona residència de l’illa; la revista Pedra Tosca del GOB, editada entre 1995 i 1997; la revista municipal Freus Avall, editada per l’Ajuntament de l’illa des de l’any 2000, i la revista La Miranda, editada des de 2001 per l’Obra Cultural Balear de Formentera.

Com a característica comuna d’aquestes temptatives de publicacions periòdiques es pot indicar que la majoria d’elles presenten diversitat de tipologies de contengut i finalitats. Efectivament, un mercat de reduïdes dimensions corresponent a una població fortament interaccionada a causa del limitat espai de l’illa són factors que han obligat tradicionalment a defugir l’especialització i a dissenyar publicacions que donin cabuda, en diferents proporcions, a la informació, l’opinió, la divulgació i la creació escrita, tot diluint les fronteres entre els butlletins sectorials —editats per associacions de tipus ecologista, polític, cultural i econòmic— i les revistes adreçades a la generalitat de la població formenterera.

En un ordre distint, cal assenyalar la presència i la participació de persones de Formentera en el consell de redacció de la revista mensual d’informació i opinió pitiüsa Veu d’Eivissa i Formentera, editada en dues etapes entre 1992 i 1994.

Un altre nom vinculat amb el camp de la comunicació és el del periodista Joan Marí de la Fuente (Formentera, 1964). Llicenciat en ciències de la informació per la Universitat del País Basc, en la seua etapa d’estudiant va treballar gràcies a beques d’estiu a Diario de Ibiza i a La Prensa de Ibiza i va ser columnista en la darrera etapa del setmanari d’informació local i d’opinió Formentera Dia a Dia. Ha estat redactor i, més tard, director del setmanari d’informació general El Temps, editat a València, corresponsal d’El Periódico de Catalunya a València, redactor del Diari de Balears i ha treballat en els departaments de màrqueting i comunicació de TV3. Ha col·laborat a El País-Comunidad Valenciana i a les revistes Descobrir Catalunya i Península i ha estat columnista a la revista valenciana La Cartelera Turia. També és fundador del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears i membre de la Societat Catalana de la Comunicació, inserida en l’Institut d’Estudis Catalans. [JMF/VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments