Fita i Colomer, Fidel

Fita i Colomer, Fidel (Arenys de Mar 1836 — Madrid 1917) ARQUEOL Sacerdot i historiador. Va ingressar a la Companyia de Jesús el 1850. La seua facilitat per als idiomes va fer que conegués llatí, grec, hebreu, àrab, sànscrit, italià, francès, anglès, alemany i basc.

Va ser professor d’humanitats, gramàtica i idiomes a Loiola fins al 1860, quan es traslladà a Lleó, on donà classes d’exegesi i de llengües orientals. L’expulsió d’Espanya dels jesuïtes el 1868 el dugué a viure a Alvèrnia (França). En tornar a Espanya, visqué a Manresa i a Banyoles, on organitzà un hospital per als ferits en la guerra carlina. El 1876 es traslladà a viure a Madrid.

Fou membre numerari de la Reial Acadèmia de la Història (1879) de la qual va ser director des de 1911 fins a la seua mort, i on es conserven molts de manuscrits seus. Va ser també membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de la de Belles Arts de San Fernando i dels instituts d’arqueologia de Berlín i Coimbra.

És autor de nombroses publicacions dedicades principalment a l’epigrafia romana, hebrea i celtibèrica i a la història antiga i medieval d’entre les quals cal esmentar Epigrafía romana de la ciudad de León (1868); Els reis d’Aragó i la seu de Girona (1873); Lápidas hebreas de Gerona (1874) El Principado de Cataluña (1883); Epigrafía visigótica en Barcelona (1907). Va ser també un dels col·laboradors espanyols més importants de l’epigrafista Emil Hübner al Corpus Inscriptionum Latinarum.

Sobre Eivissa publicà al butlletí de la Real Academia de la Historia amb el títol "Noticias" (1891) l’estudi de la inscripció de l’anell d’or trobat a la necròpolis de ca na Marieta, a les rodalies de la ciutat d’Eivissa, de propietat particular, i la recensió i crítica de l’obra publicada per Joan Roman i Calvet Los nombres e importancia arqueológica de las islas Pythiusas a l’article Antigüedades Ebusitanas (1907).

Va ser president honorari de la Societat Arqueològica Ebusitana. [JFG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments