Estelric, Joan

Estelric, Joan (? — Jaca, Osca 1626) HIST Visitador reial. Bisbe titular de Dragó (Macedònia) que visità Eivissa per primera vegada el maig de 1612, encara que de manera accidental, en un viatge que feia de Dénia a Mallorca. El gener de 1614 tornà a Eivissa com a visitador reial per encàrrec de Felip III; sembla que hi havia molts desordres i el rei volia posar-hi remei.

L’ardiaca de Sant Fruitós, Jeroni Vidal, s’havia dirigit reiteradament al monarca, queixant-se dels abusos del governador Baltasar de Borja, que li havia retallat moltes de les seues competències, com la d’embarcar sal sense guardar torn en el carregador, a la manera com ho feien el rei o l’arquebisbe, o bé que el governador fins i tot havia subhastat els delmes del cereal del quartó de Portmany que li corresponien.

Les úniques intervencions religioses que se li coneixen foren la benedicció dels sants olis feta el Dijous Sant a l’església parroquial de Santa Maria i la visita a l’església de Sant Miquel de Balansat, on confirmà més de 600 persones.

El mes de maig Estelric va rebre el nomenament de governador de l’illa. Per fer-se càrrec de la Capitania General va ser designat Juan Ponce (o Joan Ponç?), mallorquí, militar de carrera brillant. Per primera i única vegada en la història, les magistratures, capità general i governador, sempre assumides per una mateixa persona, quedaren desglossades en dues. El despatx reial obligava el governador Borja a abandonar l’illa mentre duràs la visita.

De la mateixa manera, l’ardiaca de Sant Fruitós, que en tenir notícia del viatge d’Estelric, també arribà a l’illa de manera simultània, fou obligat a abandonar l’illa per part del bisbe visitador, sota pena d’excomunió.

L’altre consenyor de l’illa, l’arquebisbe de Tarragona, envià com a visitador eclesiàstic el doctor Nicolau Llop i el designà vicari general, fet que s’ha d’interpretar com a resultat del contenciós amb l’enviat del monarca.

Poc temps després de finalitzar la seua visita a l’illa, fou designat bisbe de Jaca, on morí el 1626. Un dels resultats de la visita fou la carta reial de 1619, dirigida al governador, que establia que s’havien de restituir a l’ardiaca nombrosos drets i béns que fins aleshores se li havien negat. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments