Escanellas Sunyer, Francesc

Escanellas Sunyer, Francesc (Eivissa 1857 — Barcelona 1914) SOC Periodista i impressor.

El 1883 va adquirir una impremta que instal·là a la plaça de Sant Elm, al número 8 del carrer de Josep Verdera, a la qual edità el setmanari La Isla (1883-85), de què va ser el propietari inicial i director, fins que fou adquirit per Josep Riquer Llobet; també en sortiren la Revista Mercantil (1885), el setmanari republicà Las Pithyusas (1885-86), la segona època del setmanari El Ebusitano (1885-89), el setmanari Ibiza i les revistes El Coco, La Gaviota i El Coco de Ibiza.

El juliol de 1893 un grup de joves eivissencs proposaren unificar els tres setmanaris esmentats en darrer lloc i crear el primer diari de l’illa d’Eivissa en una reunió celebrada a la hisenda des Porxos d’en Rosselló. S’acordà que fos Francesc Escanellas el director i propietari, ja que seua era la impremta on s’havia d’imprimir el diari i també per ser qui menys s’havia significat políticament.

Felip Curtoys va ser l’encarregat de les finances; els estudiants Antoni Pujol Torres corresponsal a Madrid i Lluc Costa Ferrer a Barcelona. La resta d’assistents, entre ells Bartomeu de Roselló, hi treballarien de redactors. D’aquesta manera va néixer el Diario de Ibiza . Aquesta primera època abraçava del primer d’agost de 1893 fins a 1899, quan va vendre la impremta a Josep Tur Ros.

El 1900 Escanellas va crear la Impremta Nova, instal·lada al número 12 del carrer de Josep Verdera, que després va passar al carrer d’Anníbal, en la qual s’edità la segona època de Diario de Ibiza, una etapa ben curta, ja que començà el 24 de febrer i finalitzà el 5 de maig de 1900; durant aquest període el Diario de Ibiza va ser dirigit per Felip Curtoys, que fou cessat per l’orientació partidista que havia donat al diari.

L’1 d’octubre de 1903 va començar la tercera època del Diario, auspiciat com sempre per Escanellas; després d’una breu etapa de Felip Curtoys i de Bernat Tur Ramon com a directors, el febrer de 1904 Escanellas va assumir la direcció, que exercí fins al moment de la seua mort, amb la qual també finalitza la 3a època.

En el número del 13 de febrer de 1914 el Diario va treure un número dedicat exclusivament a la mort del seu director, propietari i fundador, que tengué lloc a Barcelona, on s’havia traslladat amb la intenció de comprar una nova impremta; en aquest exemplar anunciava la desaparació del diari.

Diario de Ibiza va reaparèixer el 9 de març sota la direcció de Joan Mayans Guasch, cunyat d’Escanellas; la impremta ja portava el nom d’Hereus de F. Escanellas. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments