Escandell Tur, Neus

Escandell Tur, Neus (Eivissa 1955) HIST/SOC El 1983 obtengué la llicenciatura amb grau de Geografia i Història a la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “Partits polítics i sindicats durant la Segona República a Eivissa i Formentera” (inèdita).

Els anys 1984, 1985 i 1987 exercí de professora assistent al departament de Lingüística de la Universitat de Califòrnia-San Diego (EUA). El 1993 obtengué el doctorat en història d’Amèrica Llatina en el departament d’Història de la mateixa Universitat nord-americana amb la tesi “Producción y comercio de tejidos coloniales: Cuzco 1570-1820”. En diverses ocasions (juliol 1995, juliol de 1996, agost de 1997 i juliol de 1998) impartí el curs d’Història Econòmica Andina en el Colegio Universitario Andino Centro Bartolomé de Las Casas a Cuzco (Perú).

Entre setembre de 1993 i gener de 1997 impartí classes a la Universitat Autònoma de Barcelona de tercer cicle. El novembre de 1998 va fer classes a la Universitat de l’Havana dins d’un curs per a llicenciats en Filosofia. El 2023 és professora de l'Escola Universitària de Turisme d'Eivissa i Formentera.

És autora de Producción y comercio de tejidos coloniales: los obrajes y chorrillos del Cusco, 1570-1820, de guies traduïdes a diverses llengües, com Todo Arequipa, Todo Lima, Todo la Paz i Todo Perú. També és coautora de Crónicas de Lope de Aguirre 1559-1561, Barcelona 1981; Història i Antropologia a la memòria d’Àngel Palerm, Barcelona 1984; Cambio Institucional e Historia Económica, Barcelona 1996.

El 1994 va fundar l'editorial Balàfia Postals, especialitzada en la publicació de llibres de temàtica local.

És coautora de La Segona República a Eivissa i Formentera (2016), amb Antonio Viñarás. El 2018 i juntament amb Joan Antoni Torres Planells, publicà Eivissa, l'ànima d'un poble/Ibiza, el alma de un pueblo, llibre de gran format amb una valuosa col·lecció de fotografies de diversos arxius particulars que els autors contextualitzen.

Ha publicat diversos articles en publicacions de la University of Delaware, EUA, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitat de València, a la Revista Andina (Cuzco, Perú), de l’Instituto Mora, Mèxic, de l’Alianza Editorial Mexicana, a l’Anuario de Ibiza y Formentera, a les edicions de l’Abadia de Montserrat i al Diari de Balears.

És col·laboradora del Diccionari biogràfic del moviment obrer als països catalans, Barcelona 2000. Ha participat en seminaris i conferències; ha realitzat la traducció de diversos articles de l’anglès al castellà dels volums II, IV, i X de la Cambridge History of Latin America.

Ha estat membre de diversos tribunals de tesis de mestratge a la Unitat d’Antropologia i al Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat membre del Comitè Editorial de la Revista Andina, editada pel Centro de Estudios Regionales Andinos Bartolomé de Las Casas, Cuzco, Perú. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments